A papucshös

szeptember 18, 2022 No Comments »

men-retroProduction Year [1938]: A papucshős a teljes hazai filmtörténet egyik leghumorosabb, egyúttal legmegrendítőbb darabja, igazi stílusbravúr. A harmincas évek végén született, abban az időszakban, amikor a glamúrromantikán repedezni kezdett a máz, a nevetés pedig néha fuldoklásba torzult. A papucshős a harmincas évek magyar vígjátékának igen szubverzív darabja, formája és értékszemlélete egyaránt rendhagyó. A formája azért, mert nagy szerepet juttat a fantázia-, illetve álomképeknek, továbbá időfelbontásos narratívát használ, az értékszemlélete pedig azért különleges, mert a kudarcról szól. A vígjátéki szcenika kisiklatása és kielégületlenségbe futtatása önmagában szokatlan,

A papucshős specifikuma azonban nem a kudarc szimpla bemutatásában áll, hanem abban, hogy duplikálódik, sőt megháromszorozódik benne a kudarcélmény. A selyma, a harmincas évek magyar filmjeinek örökké regenerálódásra kész kabosi kisembere A papucshősben elbukik, sőt halmozott szenvedésre ítéltetik, hiszen háromszor kell durva mellőzést elszenvednie (előbb a valóságban, majd az álmában, végül ismét a valóságban). Öngyilkossági kísérletei is kudarcosak, ráadásul azokat nem a megkönnyebbülés katarzisa követi, hanem a fájdalom „újrakeretezése”: a megváltó halál elmaradása a szenvedéstörténet folytatását (újabb mellőztetéseket) ígér.

A papucshős Kabos Gyula egyetlen olyan filmje, amelyben főszerepet játszik, és mind közül a legszemélyesebb is. Kovács és Kabos Gyula monogramjának – illetve keresztnevének – azonossága nem véletlen. A Kabos Gyula búcsúját jelentő film a zsidótörvények árnyékában szomorú jelentésekkel telítődik, a melankolikus humor mellett benne van mindaz a fájdalom, amely a 20. századi magyar színjátszás egyik legjelentősebb egyéniségének jutott osztályrészül a harmincas évek végének eldzsungelesedő világában. Kevés szomorúbb pillanat van a magyar filmtörténetben annál, mint amikor Kabos Gyula hátat fordít a kamerának, és megalázva lassan kisétál a képből. A papucshősben ezt háromszor is megteszi.
Nem sokkal a film után (1939 februárjában) hajóra száll, és elhagyja Európát. New Yorkban igyekszik letelepedni, de nem tud, és 1941-ben, 54 évesen belehal a sikertelenségbe, a nélkülözésbe, a honvágyba.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı