Magyari Imre

november 4, 2023 No Comments »

Magyari Imre (Debrecen, 1894. szept. 10. – Bp., 1940. ápr. 27.): cigányprímás. Atyja, id. ~ Imre neves prímás volt Debrecenben. Hegedűtanulmányokat a debreceni konzervatóriumban folytatott Füredi Józsefnél. 9 éves korában aranyérmet nyert a bp.-i prímásversenyen. 1916-ban Bp.-re költözött és önálló zenekart alakított. 1920-tól haláláig a Hungária Szálló éttermében muzsikált, közben több ízben megfordult külföldön, nagy sikerrel szerepelt Angliában, Olaszországban és Hollandiában. Játékát szépszámú lemezfelvétel őrzi, szerzeményei közül néhány (Baj van, nagy baj…c. csárdás) ma is ismert.

Mint nótaszerző is sikeres volt, szerzői működése úgy kezdődött, hogy egyik este Ányos Laci, a népszerű nótaszerző is betért a Hungária Szállóba. A szünetben Magyari Imre is mellé telepedett, és elmondta, hogy van új melódiája, de sajnos nincsen még szövege. Ha csak ez a baj felelte Ányos Laci könnyen tudunk rajta segíteni. Játszd csak el párszor azt a melódiát Imre! Na jól van – mondta a nótaszerző –, a következő szünetben gyere vissza hozzám, kész lesz a szöveg. Így született meg az Elsírom egy rózsaszálnak című közös nótájuk. Számos magyar filmben is szerepelt, ő volt az első cigányprímás, akinek a nevét feltüntették a filmekben.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı