Dankó Pista

szeptember 6, 2022 No Comments »

men-retroProduction Year [1940]: A szerelem útjai kifürkészhetetlenek. Dankó Pista ahelyett, hogy boldogan élne szerelmével, Rózsival a szépséges cigánylánnyal, egyszer csak megbabonázva áll egy szép szőke úrilány, Jáky Ilonka előtt. A szerelem hamarosan kölcsönössé válik, így nem lehet csodálkozni azon, hogy Ilonka megszökik Pistával. Nehéz körülmények között élnek, de ez nem számít, boldogok. A baj ott kezdődik, amikor Pista elhatározza, hogy visszaszerzi a hegedűjét, mely egy orosz herceghez került… A korabeli értelmiség kedvelte Dankó Pista prímást: Ady Endre verset írt róla, Pósa Lajos költő felkarolta és támogatta a fiatalembert, Gárdonyi Géza csak “cigány Petőfi”-ként emlegette. Temetésén 500 cigányzenész húzta a jól ismert nótákat.

A kék szemű, iparos felmenőktől származó Dankó Pista első sikerét 1895-ben aratta, amikor a Zúg a szélvész, háborog a Balaton… kezdetű dalával megnyerte az Új Idők című folyóirat népdalpályázatát, amelyet Pósa Lajos balatoni verseinek megzenésítésére írtak ki. Egy évvel később Pestre szerződött, ahol maga a “nemzet csalogánya”, Blaha Lujza lett a mentora. A művésznő rajongott az ösztönös tehetségű zenészért, akinek műveit olykor színpadi szerepeibe is beiktatatta. Dankó Pista úgy komponált, hogy a kottát sem ismerte, mégis a magyarnóták mellett népszínművek – a Cigányszerelem és A halász szeretője – betétdalai is az ő nevéhez fűződnek. Zenei játéka az autentikus cigány és magyar népi elemeket idézte, sokszor teljesen szabadon kezelt, improvizatív elemeket felvillantó, igazi örömmuzsika volt.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı