AZ ÖRÖK ZSIDÓ

augusztus 28, 2022 No Comments »

Production Year: [1940]: Az örök zsidó (eredeti cím: Der ewige Jude) antiszemita nemzetiszocialista propagandafilm, egyenesen „a náci idők legagresszívabb antiszemita propagandafilmje”[1] A film a második világháború második évében, 1940 novemberének végén jelent meg a német mozikban. Fritz Hippler rendezése alatt forgatták és az NSDAP birodalmi propaganda-igazgatóság adta ki. A film formáját és tartalmát Hitler és Goebbels is komoly mértékben befolyásolta. A film feladata az volt, hogy a nyilvánosságot ráhangolja a tervezett „Holokausztra, mint a zsidókérdés végső megoldására”. Ennek a dokumentumfilm stílusában alkotott, összeszerkesztett filmnek az ugyancsak antiszemita motivációjú elődje a Jud Süß című játékfilm volt, Veit Harlan rendezésében.

Az örök zsidó a Jud Süß és a Rothschildok című film képezte azt a három, 1940-ben, a Harmadik Birodalomban bemutatott filmet, amelyik a zsidókat – ellentétben a korábban szokásos móddal, mely a zsidót komikus figuraként szerepeltette –, a náci filmpolitika új irányának megfelelően veszélyes, alja emberként (Untermensch) jelenítette meg.

A néző már a cím megjelenése előtt értesül arról, hogy a film „adalék a Világzsidóság problémájához“. A cím előtti rész – amely máris merít egyet a zsidó mimikriről szóló klisékből – első mondata így vezeti be a tematikát és az intenciót:„Azok a civilizált zsidók, akiket mi itt Németországban ismerünk, a fajtájuk hiányos képét nyújtják számunkra. Ez a film lengyel gettókból származó eredeti felvételekkel mutatja meg nekünk, milyenek ők a valóságban még mielőtt a civilizált európai álarca mögé elbújnak“ A film durván négy témára osztható fel: felvételek lengyel gettókból (például a litzmannstadti gettó), a nemzetközi élet számos zsidó származású politikai, kulturális és társadalmi hírességének felsorolása és kritikája, vallási ceremóniák, hittan tanítás, istentisztelet, állatok kóser vágása,
Adolf Hitler beszéde a birodalmi parlament előtt (az elhíresült Reichstagsrede), parádézó SA alakulatok.


Tudd, hogy lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı