Az élet szép /La vita è bella/

augusztus 26, 2022 No Comments »

film-archives-logoProduction Year:[1997]: Vannak emberek, akik bármilyen bajban képesek meglátni a szépet, a jót. Ők az optimisták. De mit mondjunk arra az emberre, aki egy koncentrációs táborban is képes nevetni? – A történet 1939-ben, Toszkánában indul, ahol Guido ügyetlen pincérként dolgozik nagybátyja védőszárnyai alatt. Beleszeret a szépséges Dorába, akinek évekig udvarol elképesztő ötletességgel. Miután összeházasodnak, Guido könyvesboltot nyit, és megszületik gyermekük, Giosuè. Mikor a fasiszták Olaszországban hatalomra jutnak, sorsuk nehézzé válik, innentől kezdve sok erkölcstelenséggel kell szembenézniük. A körülményeket Guido humorával igyekszik elviselhetőbbé tenni. Mikor apát és fiát deportálják, Dora önként utánuk indul.

A táborban Guido, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kínjában kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot. Guido végül eléri célját, a fia megmenekül, és a film végén újra találkozhat anyjával.

Az élet szép egyszerre tragédia és komédia, hallatlanul játékos és végtelenül komoly. Guido chaplini figuráján egyszerre nevetünk és csodáljuk emberi erejét és küzdeni akarását. És a végén akarva-akaratlanul is megkönnyezzük a filmet: és nem tudjuk, hogy azért sírunk-e, mert Guidot egy német tiszt az utolsó pillanatokban lelőtte és már nem tudott megmenekülni vagy azért, mert képes volt az utolsó leheletéig fenntartani kisfiában a játékot úgy, hogy Giousé a szörnyűségekből szinte semmit sem érzékelt és így a film végén édesanyja karjaiban boldogan kiálthat fel, hogy megnyerték a játékot…

Nem véletlen, hogy 1999-ben 3 Oscart is besöpört a film magának, közöttük Benigni megkapta a legjobb férfi alakításért járó díjat. (A filmtörténetben ez volt a második eset, amikor egy személy a saját maga rendezett filmjével megkapta a legjobb szereplőnek járó Oscar-díjat.) A film II. János Pál pápa kedvence volt.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı