A diktátor

január 3, 2023 No Comments »

men-retroProduction Year:[1940]: Főszereplőnk egy első világháborús pilóta, aki sérülése következtében elveszti emlékezetét, miközben megment egy Schultz nevű tisztet. Pár év múlva kigyógyul amnéziájából, és visszatérne a régi kerékvágásba, de Tomániában változtak az idők, így nem nyithatja meg újra borbélyüzletét régi lakhelyén, a helyi zsidó negyedben. Adenoid Hynkel, az ország vezére gettóvá nevezte ki a városrészt. A történet első fele, – hogy egy pilóta megsérül az első világháborúban – tragikus történetet sejtet. Ám a folytatásból kiderül, hogy a rendszer kifigurázásáról van szó.

A Diktátor neve egyértelműen Adolf Hitlerre utal, aki élen járt a zsidók üldöztetésében, és az ő terveinek karikatúráját látjuk a világuralomra való törekedésben.

Emellett találunk utalást az Anschlussra is, ahogy Hynkel Osterlich-országba való bevonulást tervezi; ennek az országnak a szomszédságában található Baktéria, amelynek vezetője Benzino Napaloni, valós életben az alacsony, örökké a belső zsebében kotorászó hadvezér, akit köztudottan nem kedvelnek a németek. A film komikus mivoltának kulcsa mégis az, hogy a diktátor és a szegény borbély kísértetiesen hasonlít egymásra, ami egy kihagyhatatlan eseményhez vezet, amivel megfordíthatóvá válik a történelem kereke…


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı