5 óra 40

október 16, 2022 No Comments »

men-retroProduction Year [1939]: Az 5 óra 40 bár rejtéllyel, de nem bűnténnyel indul. Fényes Szabolcs főcímzenéje sem krimit ígér, pergő ritmusa inkább vígjátékot sejtet. Hasonlóképp az első jelenetek: mutatós és vagyonos feleség keres magánnyomozói és ügyvédi segédlettel kompromittáló bizonyítékot hozományvadász férjéről, hogy elválhasson tőle, és így megnyíljon az út számára szíve új választottja felé. Bizsu – így hívják a férjet – azonban átlát a szitán: dafke nem csalja meg a nejét, és leleplezi az őt leleplezni érkezőket. A nyomozó és az ügyvéd vígjátéki – előbbi már-már burleszkszerű – karakter, a feleség viszont melodrámai figura; az 5 óra 40 azon műfajok felidézésével kezdődik tehát, amelyek zátonyra futtatták a korábbi hazai bűnfilmes kísérleteket.

Ám hamarosan leválik róluk, a némiképp hosszúnak tűnő felvezetés után felgyorsul a film: gyilkosság történik, kiöregedett primadonna az áldozat, az indíték rablás. A gyanú a pénzszűkében lévő Bizsura terelődik, a vizsgálóbíró pedig az a férfi, akibe Bizsu felesége beleszeretett.

Az 5 óra 40 az első magyar hangos krimi, amely nem spórolja ki a cselekményből a hullát; bár a gyilkosságot nem mutatják meg az alkotók, a következményeket részletezik: magyar filmben most először látni gyilkossági helyszínelést. A film „helyiértékét” megemeli, hogy hazai alapanyagból készült, az eredeti forgatókönyvet Babay József és Szatmári Jenő írta (utóbbi jegyezte az Én voltam forgatókönyvét is). A cselekményt a szerzők Párizsba helyezték, talán óvatosságból (a hazai viszonyok között játszatni a gyilkossággal operáló bűnügyi történetet még a harmincas évek végén is kockázatos), talán mert kalapot emeltek a Magyarországon ekkoriban megismert és egyre népszerűbb Georges Simenon, minden idők egyik legjelentősebb krimiírója előtt.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration