Hamu és gyémánt

szeptember 8, 2022 No Comments »

[Production Year:1958]: 1945. május 8-án mindenki a győzelmet ünnepli, Maciek és Andrzej gyilkosságra készül. A párt megyei titkárát és kíséretét akarják megölni. A golyók célt tévesztenek, de Maciek úgy gondolja, a feladatot mindenképpen végrehajtja. De este megismerkedik egy lánnyal, s az együtt töltött éjszaka után szakítani akar múltjával. Másnap reggel még sikeresen végrehajtja a funkcionárius elleni merényletet, de menekülés közben egy szeméttelepen lelövik… Andrzej Wajda a Hamu és gyémántban az sokkolta a hatalom képviselőit, s a sztálinista korszak által megrettentett nézőket, hogy a film rokonszenves főhőse lelövi a berendezkedő kommunista diktatúra janicsárszerepet vállaló képviselőjét, Szczuka elvtársat, a város frissen kinevezett párttitkárát.

De meglepetés volt a Wajda által használt esztétikai eszköztár is, s a film dinamikája, amely szakítást jelentett a hamisan fennkölt szovjet filmek pátosszal társult álmatagságával, lassúságával. Ugyanakkor a Hamu és gyémántnak szinte minden képkockája bekeretezhető műalkotás volt, s ez a képzőművész Andrzej Wajda látásmódja mellett az operatőr Jerzy Wójcikot dicséri.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı