Szülők Iskolája

Gyermeki őszinteség 5.

Gyermeki őszinteség 5.

augusztus 5, 2014 No Comments »

[Gyermekek: Az ajándékozásról]: A kisgyermek szívesen mond ellent szüleinek, próbálja érvényesíteni akaratát. Ez természetes jelenség, az önállósodás irányába hat: a dac egyik formája. A feleselés tulajdonképpen következmény, amely gyermekkorban még... Read More »

Gyermeki őszinteség 4.

Gyermeki őszinteség 4.

július 31, 2014 No Comments »

[Gyermekek: A családról]: A gyakorlat szerint a hazudozást nem veréssel lehet gyógyítani. Ellenszéruma az őszinteségre való nevelés, amely hosszú és következetes tevékenység. A neveléshez a szülőknek kell jó példával szolgálni.... Read More »

Gyermeki őszinteség 3.

Gyermeki őszinteség 3.

július 26, 2014 No Comments »

[Gyermekek: Az állatokról]: Többekben felmerült már a kérdés: a hazugság örökölhető betegsége-e a gyermeknek? Ez így természetesen nem igaz. Az viszont igaz, hogy a gyermek nem véletlenül hazudik vagy füllent.... Read More »

Gyermeki őszinteség 2.

Gyermeki őszinteség 2.

július 25, 2014 No Comments »

[Gyermekek: A szerelemről]: Amikor mi, szülők, azt hisszük, hogy mindent megteszünk gyermekünk őszinte jellemre formálása érdekében, valami elkerüli a figyelmünket, nevezetesen az, hogy olykor-olykor akarva-akaratlanul mást mondunk csemeténknek, mint a... Read More »

Gyermeki őszinteség 1.

Gyermeki őszinteség 1.

július 25, 2014 No Comments »

[Gyermekek: A sztárságról]: Közismert, hogy az őszinteségre való nevelésnek leghatásosabb eszköze a jó példa. A gyermek az erre vonatkozó ismereteit, tapasztalatait legelőször a családi fészekben szerzi. Amit ott lát és... Read More »

Túlzott elvárások?

Túlzott elvárások?

június 6, 2014 No Comments »

A gyermekek verése még a XIX. században is a nevelés eszközének számított, tehát a gyermekbántalmazás fogalma ismeretlen volt. Az emberiség évezredes problémaköre, ennek ellenére a tudomány csak az elmúlt évtizedekben... Read More »

Csendes, visszahúzódó

Csendes, visszahúzódó

június 3, 2014 No Comments »

Gyermekkorban mindenkit érnek negatív élmények, melyeket sérülésként élünk meg. Ezek a kellemetlennek megélt érzelmi tapasztalatok segíthetik, de hátráltathatják is a személyiségfejlődésünket. Sok szülőt tölt el aggodalommal, hogyan állja meg gyermeke... Read More »

Empátia

Empátia

május 30, 2014 No Comments »

[Az embergyerek 6.]: Ez az epizód feltárja azt az egyedülálló képességünket, hogy képesek vagyunk megérteni más emberek érzéseit. Az empátia a személyiség olyan képessége, amelynek segítségével, a másik emberrel való... Read More »

A Kötődés

A Kötődés

május 29, 2014 No Comments »

[Az embergyerek 5.]: A kötődés egy láthatatlan, rugalmas kötelék anya és gyermeke között. Bizonyos tekintetben hasonlít a bevésődés folyamatára, mellyel a kislibák kikelésük után egy életre eszükbe vésik anyjuk képét.... Read More »

Az érzelmek

Az érzelmek

május 25, 2014 No Comments »

[Az embergyerek 4.]: Milyen érzelmi skálákat élnek át a csecsemők, kisgyermekek, és hogyan tanulnak meg uralkodni érzelmeik felett? A film frissítően új látásmóddal tekint a csecsemők fejlődésére, miközben szórakoztató narrációval... Read More »