Ártatlanok

november 18, 2022 No Comments »

Kolostor, háború, kiszolgáltatott nők, hit és bátorság. Mialatt tél van, és csend, és hó, és halál. Anne Fontaine festményszerűen gyönyörű legújabb filmje most is napokig kísérteni fog. A történet egy kolostorban játszódik, távol a politikától, a harctól, az üldözésektől, de mégis mindez beleszivárog a csendes, imádkozással és munkával telő hétköznapok sorába. Hiszen (az Illyés nyomán szabadon) hol zsarnokság van, ott zsarnokság van… mindenhol. Noha kezdetben csupán a rendkívül rendellenes, viselős apácák története s ennek szörnyűséges okaira csupán utaló elbeszélés sejteti a háborús helyzetet, de apránként egyre élesebben rajzolódik ki a kép…

…koncentrációs táborokban elhunyt szerettek, árván maradt gyerekek az utcán, sőt, az egyedül közlekedő főszereplőnk valós veszélybe kerülése is jelzi: habár a történelemkönyvek szerint már véget ért, valójában még hosszú időn keresztül érezni borzalmait. / 1945 decembere, Lengyelország. Egy fiatal novícius (Anna Próchniak) könyörgésére a francia Vöröskeresztnél dolgozó ápolónő (Lou de Laâge) követi őt az elszigetelten álló rendházba, ahol sokkoló látvány fogadja: egyik apáca egy veszélyes szüléssel vajúdik, s féltucat másik előrehaladott terhesség jeleit mutatja. Ebbe a sokrétű bonyodalomba dobja bele nézőit Anne Fontaine a legújabb filmjében, s renoméjéhez híven nem hagy témát kidolgozatlan.

A rendezőnő nem akarja a második világháborús filmek kontextusába helyezni művét, s noha kiírja az évszámot, nem a megszokott témákon keresztül beszél a világégésről. A kolostor különös háttérképe sem véletlen, s a film finom kézzel vezet rá a hit manapság inkább kuriózumnak, mint valós értéknek tartott dilemmájára, s indít el a válasz felé vezető úton az ősi ellentmondás esetén: ha Isten mindenható, akkor miért nem avatkozott közbe, védte meg kiszemeltjeit?

alán időbe telik a mai, világias felfogásunk levetkőzése, s hogy elfogadhassuk, mennyire felforgató a nemi erőszak az apácák számára, akiknek még a fizikai érintés is tilos, s milyen mértékben borította fel örökre az életüket az a pár ittas szovjet katona brutalitása. Eleinte nehéz átérezni, miért olyan fontos eltitkolni a rendház állapotát, hiszen egyértelmű, hogy nem erkölcsi romlottságukat mutatja, de később rájövünk, hogy nincs kinek elpanaszolni, kinek a felmentését kérni, a hatalom által elkövetett atrocitások áldozatai jóvátételt nem, csak eltussolt, áldozathibáztató, elkövető-mentegető frázisokat kaphatnak. A katonáktól, kik megteszik a legelfajultabbat – emberéletet oltanak –, nem lehet elvárni, hogy a civil lakosságon ne éljék ki felébresztett vérszomjukat. A nemi erőszak, sajnos, csak egyike a háború rémségeinek.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration