Sorozatgyilkosok

szeptember 23, 2022 No Comments »

A sorozatgyilkos olyan ember, aki három vagy több embert gyilkolt meg, három vagy több bűneset során bizonyos idő alatt, elsősorban pszichikai okokból. Vannak bizonyos hosszúságot elérő szünetek a gyilkosságok között, amelyek időtartama a néhány órától, akár néhány évig is terjedhet. Sok esetben a feltételezett, vagy bírósági tárgyalás és bűnügyi nyomozás által feltárt gyilkosságok száma eltér a valós illetve az elkövető által bevallott adatoktól. A sorozatgyilkosok összetett természetének köszönhetően bűncselekményeik beismerése során földrajzi, illetve időbeli ellentmondásokba ütköznek, melyekből a nyomozók összefüggésekre derítenek fényt, illetve következtetéseket vonnak le a lehetséges indítékokat illetően. Hogy összevethessék ezeket, számtalan kategóriát állítottak fel a rendőrök, hogy jóval pontosabban tudják meghatározni, valamint bizonyítani a sorozatgyilkosok tevékenységét.

A sorozatgyilkos kifejezést valószínűleg Robert Ressler FBI-ügynök vagy Dr. Robert D. Keppel alkotta meg a 70-es években. A köznyelvbe Ted Bundy (őt nevezték először sorozatgyilkosnak) és David Berkowitz kapcsán került be a kifejezés. A legtöbb ismert sorozatgyilkosnak zaklatott családi háttere volt. Sűrűn megalázták őket gyerekkorukban testileg, lelkileg vagy szexuálisan és az esetek többségében kapcsolat fedezhető fel a gyerekkoruk megaláztatásai és a gyilkosságaik között. Kifejezetten motiválják őket a lélektani kényszerek, elsődlegesen a hatalmi és a szexuális kényszer. Mindenre alkalmatlannak és értéktelennek érzik magukat, sokszor a gyerekkori durva bántalmazások, a szegénység és/vagy a felnőttkori alacsony szociális helyzetük miatt.

Azáltal, hogy bűncselekményeket követnek el, ellensúlyozzák ezeket az érzéseket, valamint a hatalom és gyakran a bosszú érzete is felerősödik bennük. Mivel általában ezek a gyilkosságok megfélemlítik a lakosságot és a rendőrséget is megtévesztik, az elkövető még több hatalmat érez a kezében. Ez a motivációs jelleg különíti el őket a bérgyilkosoktól és más többszörös gyilkosoktól, akiket a haszonszerzés vezérel. Például az 1820-as évek Skóciájában William Burke és William Hare 17 embert ölt meg, a testeket az edinburgh-i orvosi egyetemnek adták el. A kriminológusok többsége nem tartja őket sorozatgyilkosnak, mivel elsősorban haszonszerzés volt a céljuk.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı