Szirmok, virágok, koszorúk

november 4, 2023 No Comments »

men-retroProduction Year [1984]: Az 1848-as szabadságharcot leverték, a magyar hadsereg Világosnál letette a fegyvert. Majláth Ferenc (Cserhalmi György) a bajtársaival megfogadja, hogy ha a hazának szüksége lesz rá, újra csatasorba állnak. Hazatérve depresszióba süllyed, nem akar együttműködni az osztrák rezsimmel. Egy nap beállít hozzá az Ezredes (Őze Lajos), aki árnyékhadsereget szervez Kossuthnak. Másnap az egész családját letartóztatják… A Szirmok, virágok, koszorúk úgy állít emléket az 1848-as forradalomnak, hogy közben saját koráról is beszél. Amit 1848-ról és a Monarchiáról mond, az 1956-ra és a szovjet megszállásra is érthető.

Lugossy László ravasz kettős nyelvezettel csúszott át a cenzúrán, és fojtóan sötét, levegőtlen szobákba, ábrándos gyertyafények közé vonta szereplőit, hogy érzékeltesse, mennyire beszűkül egy levert forradalom után a lázadók élete. A Szirmok, virágok, koszorúk azokat az erkölcsi dilemmákat veti fel pontosan és élesen, amikkel a szocializmusban élőknek is szembe kellett nézniük. Megéri életben maradni, ha az ember csak megalkuszik a rendszerrel? Hogyan lehet úgy élni, ha nappal azokat a gondolatokat üldözi az ember, amiért éjszaka lelkesedik? Meddig nemes és becsülendő ragaszkodni az eszmékhez, és mikortól sodorja felesleges veszélybe a családot? A Szirmok, virágok, koszorúk a feledni és megalkudni képtelen ember tragédiája.

In 1849 the Hungarian revolution is beaten down by the Russian Army. Ferenc Majláth, who was an officer in the army of the revolution, has to choose between imprisonment or getting enlisted in the Austrian army. He chooses enlisting but this decision is weighing on his conscience.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı