Szépleányok

december 14, 2022 No Comments »

13649149Production Year:[1987]: 1985 jelentős közéleti eseménye a szocialista korszak első szépségversenye. Az ötven év kihagyás után, osztrák minta alapján szervezett rendezvényen a kétezer jelentkező közül a koronát Molnár Csilla fonyódi gimnazista nyerte el. Pénzügyi siker motiválta a szervezőket, s talán a nyugati csillogás utáni vágy hajtotta a jelentkezőket, de az üzleti haszonnal kecsegtető szépségkirálynő-választás teljesen idegen esemény volt a szocialista rendszer gazdasági-társadalmi környezetében, s a kialakultalan piaci viszonyok között a versenyeztetők a lányok tapasztalatlanságát kihasználva nyerészkedtek.

A fiatal, alig több mint 16 éves szépségkirálynő a ránehezedő nyomás, az őt ért sérelmek és jogtalanságok következtében kilenc hónappal később öngyilkos lett. A tragikus esemény a közvélemény és a média figyelmét még inkább a szépségkirálynő-választás visszásságaira irányította, számos újságcikk és könyv igyekezett feltárni az öngyilkosság körülményeit és a szépségverseny szervezőinek visszaéléseit. Két fiatal rendező, Dér András és Hartai László kitűnő érzékkel fedezte fel a témában rejlő lehetőséget. A Szépleányok hitelesen tárja fel az üzletileg és jogilag kusza eseménysorozatot s azt a mechanizmust, ahogyan a szépségből árucikk válik. A középdöntőtől követik nyomon az eseményeket, akkor még természetesen nem tudva, hogy az első helyezett Molnár Csillával mi fog történni; az ő temetésével zárul a történések időrendjét követő dokumentumfilm.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı