Az árnyéklovas

február 10, 2023 No Comments »

men-retroProduction Year:[1980]: Ez a Kuroszava-alkotás a jól ismert hasonmás-effektusra épül: a XVI. századi Japánban a hadurak háborúi közepette egyikük életét veszti, végakarata szerint azonban halálát 3 évig titokban kell tartani és ezen idő alatt hasonmása (egy egyszerű tolvaj) kell átvegye a szerepét. A csere jól sikerül, de a 3 év egyszer akkor is letelik. Az ugyanazon színész által alakított kettős szerep egymásra vonatkoztatása önmagában elvont értelmezésekre csábít, a tolvaj jellemfejlődését is érdemes megfigyelni, de a film kivitelezése is pazar: igazi, hamisítatlan kosztümös Kuroszava-filmet láthatunk, melynek tökéletesen komponál és színeiben is kidolgozott jelenetein érződik, hogy azokat előre megfestette a rendező.

Kuroszava filmjei esetében a hibátlan technikai kivitelezés, az egyéni stílussá szűrt japán civilizációs elemek csak egy paradoxon egyik oldalát képviselik. A háború, a kegyetlenség, a rivalizálás dramaturgiájának realisztikus bemutatásával egyidejű az emberi értékek felmutatása, a japán rendező filmjei kapcsán oly sokat emlegetett humanizmus. Sőt, inkább azt mondhatjuk, hogy sokkal fontosabb ezekben a filmekben az, ahogyan a szörnyű események visszhangra találnak a karakterekben és visszatükröződnek az arcokon.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı