Távolban egy fehér vitorla

január 10, 2023 No Comments »

men-retroProduction Year: [1937]: Valentyin Petrovics Katajev már 1936-ban belépett az örökkévalóságba, ekkor írta meg a „Távolban egy fehér vitorlát”. A „Távolban egy fehér vitorla” ifjúsági regény. Ifjúsági regényeket 7-12 éves kora körül érdemes olvasnia az embernek, lehetőleg önszántából. Később elvész a varázs. Később más szemmel olvassa ezeket „a tudós útra tért ifjú”, aki akkor már „nem hevül szertelen Ballantyne-ért és Kingstonért, vagy a cooperi ős honért”, ahogy Stevenson figyelmezteti klasszikusának bevezetőjében a „habozó vevőt”. Ám ha mégis abba a helyzetbe lavíroztuk magunkat, hogy kezünkbe veszünk néhányat gyerekkorunk kedvencei közül – akár saját kiváncsiságunk, akár serdületlen gyermekeink okán – meglepődve tapasztalhatjuk, hogy akad, amelyik mégsem veszített igazán abból a bizonyos varázsból.

A „Távolban egy fehér vitorlát” 1936-ban írta. A címet Mihail Lermontov „Vitorla” című verséből kölcsönözte, aki szintén szerezte azt Alekszandr Besztuzsev, Marlinszkij álnéven író dekabrista költőtől. A „Távolban egy fehér vitorla”, melynek cselekménye szorosan összefonódik a „Patyomkin” páncélos felkelésével és Zsukov tengerész a közvetlen események egyik résztvevője. A főszereplő maga Katajev és családja. A film már egy évvel a könyv megjelenését követően, 1937-ben, az októberi forradalom huszadik évfordulójára elkészült. A forgatókönyvet maga szerző írta és személyesen tanácsolta Vlagyimir Legosin rendezőnek, hogy a felvéteket Odesszában készítsék. Nem véletlenül. A Katajev gyerekkorában gyökerező cselekmény hiteles helyszínei is fellelhetőek voltak még a film forgatásának idején.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..


Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration