Hétköznapi fasizmus

október 17, 2022 No Comments »

men-retroProduction Year: [1965]: Nagy visszhangot kiváltott, polemikus dokumentumfilm a fasizmus “anatómiájáról”, a mai fiatalok okulására, meglehetősen erős “áthallással” a sztálinista diktatúrára, miközben bizonyos hidegháborús hévvel agitál a romboló “nyugati” hatás ellen… (ОБЫКНОВЕННЫЙ ФАШИЗМ) A szakma ugyancsak furcsán nézett Mihail Rommra, hogy dokumentumfilmet forgatott le, amikor pedig ő játékfilmesként élte le az egész életét. Ehhez képest a játékfilmjeiről éppenséggel nem sok maradt meg – ez viszont igen.

Romm antifasiszta filmet csinált – de itt már rögtön meg kell állnunk, mert a film nem a fasizmusról, hanem a nácizmusról készült. Sok különbség ugyan nem volt közöttük, de azért mégis tisztában kell lenni azzal, hogy csak a népszerű történelmi ismeretterjesztés vonta össze a két fogalmat a könnyebb érthetőség kedvéért. A világháborúban bőven zsákmányolt német propagandaanyagokból állította össze ezt a kétórás alkotást.

A film elején és végén egy-egy szándékoltan szemlélődő betét van a jelenkor hétköznapi embereiről, akik ácsorognak az utcasarkon, beszélgetnek, vizsgára várnak, meg a gyermekekről, akik játszanak. Ezek az életképek itt-ott pár perc erejéig megjelennek a fejezetek között is. Látszólag a rendező az érzelgősség pocsolyájába lépett, de ez nem igaz, mert nem érzeleg ő, csak kontrasztot akart bemutatni két világ között: az egyikben az emberek természetesen élnek, a másikban pedig természetellenesen.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı