Elfújta a szél

szeptember 24, 2022 No Comments »

Production Year [1939]: A jó szimatú producer, David O. Selznick 1936 júliusában, egy hónappal a kiadás után vette meg 50 ezer dollárért a könyv jogait – addig még senki nem fizetett ennyit egy szerző aláírásáért. Az atlantai újságírónő Mitchell 1926-ban kezdte papírra vetni művét, melyből megjelenése után hat hónappal már több mint egy millió példány kelt el, s ma is minden idők egyik legsikeresebb regénye. Az 1937-ben Pulitzer-díjjal is jutalmazott Elfújta a szél egy ír származású ültetvényes lánya, Scarlett O’Hara sorsát meséli el, a díszleteket a rabszolgatartó Dél adja a polgárháború idején. Scarlett tragédiája, hogy álmai férfija soha nem lehet az övé: miközben sorra eljátszadozik a körülötte legyeskedő férfiakkal és a háború idején a családi birtokot próbálja kézben tartani, elveszíti azt, akiért a végén mindent odaadna.

Selznick keményen megdolgozott a kasszasikerért. Saját vállalkozásán belül egyetlen Scarlett szerepére alkalmas színésznőt sem talált, így a válogatás két évig húzódott. Számításba vett mindenkit, aki számított Hollywoodban, Katharine Hepburntől Susan Haywardon át Carole Lombardig, végül a kevéssé ismert angol Vivien Leigh mellett döntött, mert úgy érezte, a híres színésznők korábbi szerepei csak beárnyékolnák a történetet. Rhett Butler szerepének eljátszására Clark Gable volt a kézenfekvő jelölt, ő azonban karriergyilkosságnak tartotta a szívtipró megformálását és kitartóan ellenállt a felkérésnek. Végül az MGM azzal tudta meggyőzni, hogy elegendő “zsebpénzt” kapott Carole Lombardtól való válásának finanszírozásához.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı