Tomi, a megfagyott gyermek

szeptember 25, 2022 No Comments »

Production Year: [1936]: A megfagyott gyermek korának (1920) egyik legnagyobb sikerfilmje volt. A beszámolók szerint akkora volt az érdeklődés a film iránt, hogy elővételben árusítottak – és adtak el szinte minden – jegyet a vetítésekre, amelyeken megrendülten zokogott a közönség. Balogh Béla a hangosfilmkorszakban újra megrendezte saját filmjét. A Tomi, a megfagyott gyermek szinte csak a címében és az elárvult gyerek motívumában osztozik a némafilmmel. Baloghot ekkor már a felvilágosult nevelési elvek és a kisebbségekkel vállalt szolidaritás érdekelte. A remake-ben a kisfiú életét nem annyira a szegénység, mint az arisztokrata rokonság rideg, távolságtartó nevelése keseríti meg. Jelentős különbség az is, hogy az 1935-os feldolgozás happy enddel zárul, amivel Balogh Béla a változó közönségigényt, a harmincas évek könnyedebb filmízlését igyekezett kiszolgálni.

Sutyi, a bajkeverő cigány kislány újabb népszerű gyerekfigurát teremtett, akit Ádám Klári még további két Balogh-filmben játszott el. Érdekesség, hogy A megfagyott gyermek mindkét feldolgozása plágiumperbe keveredett: a némafilm miatt Eötvös József jogörökösei perelték a filmet forgalmazó Atlantic vállalatot, amiért az nem vásárolta meg tőlük a megfilmesítési jogokat, a hangosfilm kapcsán pedig a forgatókönyv egy korábbi változatát író Lakner Artúr fordult a bírósághoz, mert úgy vélte, az ő verziójából dolgozott Balogh Béla, mégis a nevelt lányát, Szepes Máriát tüntették fel forgatókönyvírónak. Balogh tagadta a vádakat.

Egy emlékezetes jelenet a filmből: Lacika végső elkeseredésében felkeresi édesanyja sírját, és elalszik – megfagy a téli hidegben. A lelke – a korszakban népszerű filmtrükk, az áttűnés révén – kilép a testéből, és felmegy a mennyországba. (A mennyország kapuját a Városliget Jáki-kápolnája alakítja.) Ott újra találkozik édesanyjával, ajándékokat és ételt kap. Balogh Béla vörös színűre festett, kommunista utópiaként jeleníti meg a túlvilágot, ahol eltűnnek az osztálykülönbségek szegények és gazdagok között. Balogh a Tanácsköztársaság alatt is forgatott (híradó)filmeket, ami miatt a Horthy-korszak elején elővették, de végül nem fogták perbe.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı