A megfagyott gyermek

szeptember 22, 2022 No Comments »

Production Year [1921]: Kovácsné, az özvegyasszony a falu szélén él a fiával. Lacika jóban van a szomszédban lakó, szintén özvegy Barabás lányával, Terikével. A szegénység Pestre űzi mindkét családot. Barabás Amerikába indul szerencsét próbálni, és Kovácsnéra bízza Terikét. A betegeskedő özvegyasszony meghal, és az egyedül maradt gyerekek az utcán, a vak verklissel próbálnak túlélni. Terike kimegy az apjához Amerikába, Lacika pedig visszautazik a szülőfalujába, hogy megkeresse édesanyja sírját… A megfagyott gyermek mesei köntösbe bújtatja az első világháború utáni magyar valóságot: a szegénységet, a munkanélküliséget, a szétszakadt, csonka családokat, a fokozódó kivándorlást, és a társadalmi szolidaritás hiányát.

Érzelmi hatását abból meríti, hogy a társadalmi problémákat áttételesen, egy szívfacsaró gyermekmelodrámában dolgozza fel. Balogh Béla a némafilmkorszak egyik legsikeresebb rendezője volt, de művét átszőtték visszatérő, szerzői témái: az erős társadalomkritikával párosuló szociális érzékenység és a gyermekek lelkivilágának, sorsának bemutatása. A megfagyott gyermekben a rendező két kedvelt témája egymást erősítve jelenik meg. A film felvonultatja a filmtrükkökre fogékony Balogh mesterségbeli tudását, hatáskeltésében virazsírozott álomjelenetekre, áttűnésekre és komplex montázsokra is épít.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration