Jeanne d’Arc

augusztus 26, 2022 No Comments »

film-archives-logoProduction Year:[1928 / Felirat: Nabucco]: Az irodalomban is szép pályát befutott témának több filmfeldolgozása van. A mindmáig legjelentősebb dán rendezőnek tartott Dreyer nagyrészt premier plánokból álló művét azonban már 1958-ban Brüsszelben klasszikussá avatták a kritikusok: 78 szavazattal a “minden idők 12 legjobb filmje” között a negyedik helyre került. A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon.


A közönség elutasítja, a kritika magasztalja a filmet. Dreyer forgatókönyve a per eredeti iratain alapul, a cselekményt azonban egyetlen napra sűrítette. A főszerepet Maria Falconetti játszotta, akinek ez volt az első és egyetlen filmszerepe. Az Orléans-i Szűz általa megálmodott alakja a filmtörténet legizgalmasabb színészi teljesítményei közé tartozik.

Ehhez az alakításhoz Dreyer szigorú rendezői felfogása társult: a kimerülés határáig hajszolta színészeit, és ebben az állapotban fényképeztette le őket. Ezt jól tükrözi a per nyomasztó hangulata. A képek hatása egy némileg expresszionista, a kontrasztokat hangsúlyozó operatőri felfogásra épül rá. A történelmi film hitelességét fokozta a díszletek és jelmezek gondos megtervezése. Marfa Falconetti a színészi mesterség fizikai határáig jutott el az Orléans-i Szűz szerepében.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı