Kenyér és Bor

augusztus 26, 2022 No Comments »

Valahol Spanyolországban a napóleoni háborúk után egy ferences kolostor ajtajában csecsemőt találnak a szerzetesek. Mivel egyik környékbeli családban sem tudják elhelyezni, úgy döntenek, maguk nevelik fel a gyereket. Amikor Marcelino kisfiúvá cseperedik, a papok határozott tiltása ellenére, fellopódzik a padlásra, ahol egy éhes, meztelen, keresztre feszített férfit pillant meg… A filmet a Magyar származásu Ladislao Vajda rendezte. Budapesten látta meg a napvilágot, Berlinben aratta legkomolyabb nemzetközi sikerét és Barcelonában hunyt el. Vajda Weisz Lászlóról van szó, aki a spree-parti filmfesztiválok történetében a legelső magyar származású díjazott volt.

Az ’51 nyarán startolt, west-berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1955-ben első ízben kapott Arany-medve díjat hazai, vagyis (nyugat-)német alkotás.

“A patkányok” című játékfilmet Robert Siodmak rendezte. Ezüst-macit Ladislao Vajda nyert “Marcelino” című kiváló produkciójáért. A budapesti születésű ifj. Vajda (Weisz) László (1906-1965) Párizstól Berlinig ismert rendező volt: 1942-ben telepedett le Franco tábornok Spanyolországában. A tehetséget volt kitől örökölnie: édesapja, id. Vajda László (1878-1933) vidéki színészből lett Bécs és a német főváros ünnepelt forgatókönyvírója.

Pár hónappal a magyar forradalom küszöbén – a germán gazdasági csoda kellős közepén 1956. júniusában 34 ország produkcióit láthatta a publikum Nyugat-Berlinben. Az 1100 hivatalos vendég közül ötszázan zsurnalisztaként tudósítottak (kritizáltak) a júliusba átnyúló fesztiválról, melyet olyan sztárok tiszteltek meg jelenlétükkel, mint Trevor Howard, Michéle Morgan, Gary Cooper, Jeanne Moreau. Akkor először ítélkezett nemzetközi zsűri a legjobb produkciókról, Marcel Carné (Franciaország) elnökletével. Ladislao Vajda a Berlinale első magyar sztárja ’58-ban a rivális Cannes-i Filmfesztivál zsűrijét erősítette és rendezőként végleg beírta nevét a 20. század kiváló művészei közé. Még 59 évet sem élhetett.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı