Petra elveszett kincsei

augusztus 19, 2022 No Comments »

A jordániai Petra a világ hét új csodájának egyike. De vajon ki építette ezt a lenyűgöző várost és miért? Mi az igazság a romváros alatt elásott kincsek legendájával kapcsolatban? A nyugati civilizáció 1812-ben hallott először Petráról. Akkor, amikor a beduinnak öltözött svájci felfedező Johann Ludwig Burckhardt felfedezte a romokat. Petra Jordánia sivatagos déli részén található, vagyis egy olyan területen, amely napjainkban a közel-keleti konfliktusoktól hangos. A Szíria, Irak és Izrael által határolt ország több mint kétmillió palesztin menekültnek ad otthont.

Jóllehet a térségre jellemző politikai és vallási feszültség Jordániában is érezhető, Petra továbbra is népszerű turista célpont.

Petra i. e. 200 – i. sz. 100 között élte virágkorát. A fővárosban – a sivatagi nomád népek szokásainak továbbfejlesztésével, egyedi építészeti stílust teremtve – a nabateusok a kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomaikat, fürdőiket, lakóházaikat és sírboltjaikat. Tökélyre fejlesztették fazekas, kőfaragó és ciszternaépítő tudományukat. A sziklák között fakadó patak vizét ötletes felszíni és föld alatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezették a városba, hogy a rendelkezésre álló víz minden cseppjét megőrizzék.

A város lassú hanyatlásának első jelei IV. Aretasz elődje, I. Malikhosz (i. e. 59–30) uralkodása idején mutatkoztak. Ekkor, a római hódítás hatásaként új, Petrától északra eső karavánutak nyíltak meg, és élénkülni kezdett a szárazföldi szállítással szemben alternatívát jelentő tengeri forgalom. Az utolsó nabateus király II. Rabel elhagyta Petrát és birodalma északi nagyvárosába, a mai Szíria területén fekvő Bostrába tette át székhelyét, de gazdasági befolyását már nem tudta megerősíteni. 106-ban Traianus császár végleg meghódította a nabateus királyságot és Szíria kormányzója, Cornelius Palma fennhatósága alatt Arabia Petraea néven provinciájává tette.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration