A vasálarcos

augusztus 19, 2022 No Comments »

A legenda egyik változata szerint XIII. Lajos francia király felesége, Ausztriai Anna 1638. szeptember 5-én nem csupán a későbbi Napkirályt hozta világra, hanem az ikertestvérét is. Hogy a véres testvérháborút elkerüljék, a fiatalabb gyermeket elzárva tartották. Senki sem tudhatott róla, később pedig egy vasból készült álarc is került az arcára, hogy esély se legyen felismerni benne a későbbi király arcvonásait. A kezdeti őrizetet később börtönök sorozata váltotta fel, halálát pedig 1703-ra datálják. Az orvosszakértők szerint kizárt dolog, hogy ennyi ideig éljen valaki, akinek arcát éjjel-nappal, vagy legalábbis igen gyakran egy vasálarc fedi.

A valóságban annyit tudunk, hogy a maszkos férfit 1669-ben tartóztatták le, majd a Bastille-ban és egyéb franciaországi, valamint itáliai börtönökben tartották 1703-ban bekövetkezett haláláig.

Kilétét máig homály fedi, ugyanis a Paul Sonnino, a Santa Barbara-i University of California munkatársa által is osztott nézet szerint ezen idő alatt arcát álarc fedte. Egyes elméletek szerint végig, tehát 34 éven át ugyanaz volt a börtönőre, mégpedig Bénigne Dauvergne de Saint-Mars személyében. A különös históriát először Voltaire rótta papírra (ő még XIV. Lajos törvénytelen bátyjaként említette, aki Mazarin bíboros és Anna királyné szerelmének gyümölcse), később az idősebb Dumas is foglalkozott vele.

A történészek zömében egyetértenek abban, hogy a neve valójában Eustache Dauger volt, és csak néhány alkalommal viselte bársonyból és nem vasból készült maszkját” – mondta Sonnino. „Abban is egészen biztosak, hogy ő egy apród volt. Arra azonban már nem tudtak rájönni, hogy kinek az inasáról van szó, és hogy milyen okból tartották ezt az embert több mint harminc éven át szigorú őrizet alatt.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı