Az alkimisták titkai

augusztus 19, 2022 No Comments »

Bár nem sikerült aranyat előállítaniuk, számos olyan alaptételt alkottak, amelyet a tudomány még napjainkban is hasznosít. Mi a bölcsek köve valójában? Harry Potter rajongói bizonyára azonnal tudják a választ, de Szepes Mária A Vörös Oroszlán című könyvének olvasói is ismerhetik. Ez a titokzatos anyag egyszerűen mindenre képes: nemcsak arannyá vagy ezüstté változtathat más fémeket, hanem általános gyógyszerként is alkalmazható. Sőt, vörösborral elegyítve a mágikus elixír fiatalít, használója elnyeri az örök életet.

A legenda szerint egy tudós-alkimista, Nicolas Flamel megtalálta a bölcsek kövét, amit egy angyal mutatott meg neki.

Feljegyzések tanúsága szerint Flamel szívesen adományozott templomoknak, kórházaknak, holott nem sok mindene volt. Így hamar ráfogták, az ördöggel szövetkezik. Miután elhunyt, felnyitották a sírját. Holttest helyett azonban csak egy fadarab volt a koporsóban. Azonnal elterjedt: Flamel még él! Így aztán nem csoda, ha sokan halála után is látni vélték a tudóst. Utolsó felbukkanása 1830-ra tehető. Állítólag az életelixír segítségével több mint 600 évig élt.

Mára egyértelműen kiderült, az alkimistáknak nem sikerült aranyat előállítaniuk, és arra sincs bizonyíték, hogy valamelyikük meglelte volna a bölcsek kövét. Ám a célhoz vezető úton számos olyan tudományos alaptételt alkottak meg, amelyet napjainkban például a kémia és a gyógyszeripar hasznosít. Az ő nevükhöz fűződik például a desztillálás felfedezése, illetve a salétrom és a kénsav előállítása. Az előbbi még pár éve is alkotórésze volt a rakéta hajtóanyagának. Az utóbbi nélkülözhetetlen a gépkocsik akkumulátorában.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı