Salamon kincse

augusztus 19, 2022 No Comments »

Azt mondják, Salamon kincse a legnagyobb vagyon volt, amelyet egy uralkodó valaha is összegyűjtött. Lenyűgöző annak a templomnak a leírása a Bibliában, amelyet ő építtetett Jeruzsálemben, csaknem háromezer évvel ezelőtt. Minden felületet és tárgyat színarany borított. Csak a falakon hatszáz kilónyi volt. De vajon honnan származott ez az arany? Amikor Salamon halála után lerombolták a templomot, vagyona eredetének titka is elveszett. A bibliai méretű gazdagság évszázadok óta sok kalandort és kincsvadászt ösztönöz arra, hogy az egész világon kutassanak Salamon hatalmas vagyona után.

Kolombusz Kristóf úgy gondolta, az arany Haitiben van, Rider Haggard-ot, a regényírót pedig a viktoriánus idők dél-afrikai felfedezései ihlették meg.

Ám egyikük sem vette figyelembe azokat a szoros kötelékeket, amelyek Salamon héber királysága és Etiópia között léteztek. Frank Hayter, egy fiatal angol is az akkori Abesszíniában akarta megcsinálni a szerencséjét. Hayter évekig profi vadászként kereste a kenyerét, majd elindult, hogy arany után kutasson a nyugat-etiópiai hegyekben. A harmincas években izgatottan számolt be arról, hogy felfedezett egy barlangot. A zsebei tömve voltak gyémánttal és arannyal, amikor kijött onnan.

Salamon valószínűleg hatalmas méretekben bányásztatott. Nagy étvágyú király volt, és vagyonából nem csak az aranyozott templomot építtette, hanem egy impozáns palotát is Jeruzsálemben. De az arany sajnos nem maradt meg az eredeti formájában. Templomát 2500 évvel ezelőtt lerombolták. A templom berendezését a babilóniai Nabukodonozor király rabolta el. A babilóniaiak beolvasztották és újra felhasználták Salamon aranyát. Az arany ugyanis kivételesen tartós fém. A valaha bányászott arany nyolcvan százaléka ma is forgalomban van.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı