Az igazi Frigyláda

augusztus 16, 2022 No Comments »

A Kivonulás könyve a frigyládát egy olyan aranyládaként írja le, amelyben a tízparancsolatot tartalmazó kőtáblák találhatók. Jeruzsálemben őrizték Salamon templomában időszámításunk előtt 587-ig. De vajon hová tűnhetett? A frigyládát olyan aranyládaként említi a Biblia, amelyben a tízparancsolat kőtáblái, Áron pálcája, egy mannával teli korsó, valamint az első tóra tekercs található. Mózes a ládát az Istentől kapott pontos útmutatás szerint készítette el, amikor az izraelitákkal a Sínai-hegy lábánál táborozott.

A ládát aranybevonat borította, masszív, aranyból készült fedelén két angyali alak ült, a szállításához pedig két farudat használtak.

Salamon templomának építésekor időszámításunk előtt 800 körül egy különleges helyiséget, a legbelső szentélyt alakították ki a frigyláda és a tízparancsolat számára. Időszámításunk előtt 587-ből azonban, amikor a babiloniak feldúlták Jeruzsálemet és Salamon templomát, semmilyen írásos emlék nem említi a frigyládát.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration