Szevasz, Vera!

december 13, 2022 No Comments »

13649149Production Year:[1967]: Szevasztok brigádok, tanácstitkárok, filmfőiskolások! Szevasz, Vera!… Oh, azok a régi szép idők, amikor az ifjúság nyári „építőtáborokban” építette a szocializmust, no meg a saját „karrierjét”, hiszen az egyetemi felvételin jó pontnak számított a közösségi munkában való részvétel. Vera a Balatonhoz, barackszedő táborba indul ügyeletes szerelmével, Gyurkával, aki barátaival filmezni megy a magyar tenger partjára… Herskó János filmje egy helyét kereső fiatal lány portréja, aki a felnőtté válás utolsó stációit járja…/ Zsombolyai János operatőr lendületes kameramozgatása szépen követi a történet lüktetését, végigvezeti a nézőt ezen a néhol kusza, néhol ritmusát vesztő történeten, ami ha nem is tökéletes, minden részletében gondolat- és érzelemgazdag.

Herskó jó érzékkel alakította a fiatal lány nézőpontját, és bár filmjét 1967-ben FIPRESCI-díjjal jutalmazták a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon, a magyar kritikusok vegyesen fogadták. Pedig Vera ábrázolása szinte egyedülálló a magyar filmtörténetben. A lány karakterén keresztül a rendező őszinteséggel és empátiával vizsgálja a fiatalság folyamatos változásban lévő, kettősségektől feszített állapotát, amikor az ember hirtelen szembesül a mellette élők keserűségével, de még nem érti igazán, amikor már felelősséget érez az emberekért, de még képtelen irányítani a körülötte zajló eseményeket.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration