Alkony sugárút

október 29, 2022 No Comments »

men-retroProduction Year:[1950]: A negyvenes és ötvenes évek Hollywoodja egy izgalmas, de kérészéletű műfaj, a film noir korszakának is nevezhető. Alig több mint tizenöt év alatt hatvannál is több film készült a „fekete mozi” stílusában. John Hustontól, Michael Curtizen át, Orson Wellesig valamennyi prominens alkotó elkészítette a saját noir darabját. Nem volt ez alól kivétel Billy Wilder sem. Az Alkony sugárút egy jellegzetes noir stílusban forgatott filmszatíra, a narratívába csepegtetett könnyed cinizmussal. Görbe tükröt állít mind a mai napig a filmipar könyörtelen profitéhségének, a túlzott, olykor az egyénre is káros exhibicionizmusnak.

Az Alkony sugárút mind a mai napig lehengerlő hatása első sorban abban rejlik, hogy bár a főszereplőnő karaktere Norma Desmond és Gloria Swanson valódi énje között rengeteg az átfedés, és az áthallás, a történet protagonistája mégis csak egy fiktív személy. A női főszerepre Wilder eredetileg nem is Swansont szerette volna, először Mae Westnek és Mary Pickfordnak ajánlotta fel a szerepet, de a próbafelvételeken egyik némafilmsztár sem felelt meg. Ekkor jött az ötlet Georg Cukortól, hogy Gloria Swansont szerződtesse a Paramount, aki a hangosfilm megjelenése előtt igazi filmes ikonnak számított, ráadásul extravagáns stílusa és sztárallűrjei is illettek a karakterhez.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı