Kegyes hazugság

Már 23, 2023 by

Kegyes hazugság

Szudán elveszett fiai / Kíséret nélküli gyerekek ezrei áradnak még ma is ismeretlen cél felé Szudán, lázadó tartományaiból, ahol a helyiek az ismétlődő légitámadások és az éhínség fenyegetésében élnek. Saját szüleik küldik őket a csatatereken és a maláriával fertőzött mocsarakon át vezető veszélyes útra. Mintha csak megismétlődne a szudáni történelem egyik legszörnyűbb fejezete, az “elveszett fiúk” szörnyű odisszeája. Az 1990-es évek polgárháborúja idején a gyerekek sok száz kilométeres távolságokat tettek meg gyalog, igyekezve elkerülni a könyörtelen fegyveres milíciákat, a bombázókat és az oroszlánokat. Úgy tűnik, hogy Szudán a térség minden más országánál inkább képes visszazuhanni múltjának legrosszabb napjaiba. Több mint 50 éve szinte szünet nélkül hadakoznak önmagukkal.

Ez a háború ma is ugyanazokon a régi helyszíneken dúl, ugyanazokkal a régi módszerekkel. A szudáni kormány által a lázadók ellen alkalmazott stratégia visszatérő eleme a civilek válogatás nélküli lemészárlása volt – az 1980-as években Dél-Szudánban éppúgy, mint egy évtizeddel később a Nuba-hegységben és a 2000-es évek elején Dárfúrban. A szudáni légierő bombatámadásai egész falvak lakosságát kényszerítették arra, hogy a magaslati barlangokban keressen menedéket, aminek következtében a földek szántatlanul maradtak, a piacok kiürültek és a lakosság az éhhalál szélére került. Szudán 1956-ban vált függetlenné…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı