ÁLDOTT LÉGY, TE BÖRTÖN!

dec 7, 2022 by

ÁLDOTT LÉGY, TE BÖRTÖN!

Nicole Valery-Grossu 1967-ben kiadott memoár-regénye alapján készült az – Áldott légy, börtön, Nicolae Mărgineanu rendezésében. Történet a kommunista börtönökről és kényszermunkatáborokról: a parasztpárti Nicole-t 1944-ben letartóztatják, megkínozzák, vallatják, és miután ő nem hajlandó elárulni a Dreptatea című újság munkatársainak nevét, továbbviszik a Mislea börtönbe, majd a Duna – Fekete tenger csatornához, követ fejteni… / A rettenet képeit valóban hitelesen felépíti a film. Az Áldott légy, börtön nem feltétlenül a reális elemek miatt hiteles, bár kétségtelenül az is közrejátszik, hogy a filmet az eredetihez hasonló helyszíneken, Tîrgusoron, Jilaván és egy valamikor valóban a Duna – Fekete-tenger csatorna építésében résztvevő kőfejtőben filmezték, könyörtelen pontossággal (egy-egy széthulló matrac, a börtön falai, mocska, a vécé, a bedeszkázott ablakú vonat), érezhetően az eredeti események és főként hangulat rekonstrukciójának szándékával.

poster
ÁLDOTT LÉGY, TE BÖRTÖN!
00:00
--
/
--

A hitelesség ezen túl a színészi játék révén történik meg: Maria Ploae kivételesen jól meg tudja jeleníteni a megkínzott, majd a hit által lelkileg megvigasztalódó, de testileg és mindennapjaiban továbbra is kíméletlenül szenvedő Nicole-t. Maria Ploae játéka olyan, mint egy jól kigondolt tánc: a motozásnál szinte észrevétlenül kicsorduló könnyek, őreire árnyalatnyi eszeveszettséggel pazarolt mosoly…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.



SEO Ajansı