Nicky családja

Júl 16, 2022 by

Nicky családja

A II. világháború alatt 669 gyermek életét mentette meg az akkori Csehszlovákiában. Úgy vélik, hogy világszerte mára hozzávetőleg 6.000 leszármazottja van a gyerekeknek. Sokáig nem ismerték történetét, mindaddig, amíg nem készítettek egy műsort vele. Beültették egy színházterembe, ahol rajta kívül az összes jelenlévő olyan “gyereke” volt, akit megmentett, vagyis a teremben mindenki neki köszönhette életét. Ők “Nicky gyerekei”.

1939-ben Sir Winton szervezte meg a zsidó gyerekek kimenekítését Csehszlovákiából Angliába. 29 éves volt akkor, és tőzsdei brókerként dolgozott. Pont síelni készület, amikor egy barátja kérésére inkább Prágába ment, ahol már kezdett egyre feszültebbé válni a helyzet.

Több szervezet már tömegével menekítette ki a zsidó gyerekeket Ausztriából és Németországból, de Csehszlovákiából senki. Itt lépett közre Sir Winton. Eredetileg nem azért ment Prágába, hogy ilyen nagyszabású dolgokban vegyen részt, viszont látván a menekültek tömegeit a városban, cselekednie kellett. Elkezdett Prágában zsidó szülőkkel találkozni, akik mindenáron még időben ki akarták menekíteni gyerekeiket. Az első gyerekekkel teli vonat Március 14-én hagyta el Prágát, egy nappal mielőtt a Németek megszállták Csehszlovákiát. Sir Winton maga is zsidó szülők gyermeke, bár a vallást soha sem gyakorolta.

Visszatért Angliába, onnan szervezte a kimenekítést, és a gyermekek Angliai letelepedését. A nehézkes bürokrácia miatt többször okiratokat is kellett hamisítania, máskülönben a gyerekek nem hagyhatták volna el Prágát. A rémült gyerekek szám- és névtáblákkal a nyakuk körül érkeztek meg a Liverpool utcai vonatállomásra. Sir Winton és édesanyja várta őket az állomáson. Pár gyermeknek voltak Angliában rokonai, ők oda költöztek, a többieknek pedig Sir Winton talált befogadó családokat.

8 gyerekekkel teli vonat jutott el Angliába. A 9-ik nem érkezett meg, pedig azon lett volna a legtöbb gyermek, 250 voltak. Pont aznap szállta meg Németország Lengyelországot, és lezárták Csehszlovákia határait. Valószínűleg azok a gyerekek koncentrációs táborba kerültek. A kimenekített gyerekek nagy része sajnos többé nem találkozhatott szüleivel, viszont Sir Winton tetteinek köszönhetően a legnagyobb ajándékot kapták: az életet és a szabadságot.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Share This

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.SEO Ajansı