TomBoy

TomBoy

Laure tíz éves kislány, és mint minden korabelit, elsősorban őt is szórakozás és a barátok érdeklik. Azonban a kamaszkort megelőző, prepubertás szakaszában van, sok tekintetben ennek megfelelően nehezen találja a helyét, kíváncsi, zavarodott és visszahúzódó. Ugyanakkor bizonytalan a saját nemiségével, testiségével kapcsolatban is. Miután a családjával sokadik alkalommal új környékre költöznek, Laure itt is megpróbál beilleszkedni a helyi, főként srácokból álló kölykök csapatába. Azonban eredeti neve helyett Michäelként mutatkozik be, és lányos arca ellenére rövid haja, nyúlánk alkata és fiús ruhái remekül elfedik a valóságot.

Laure enged az egyik lány közeledésének, de közben lopva a fiúkat lesi, részben vonzalomból, de főként a viselkedésükön, csapatszellemükön, testfelépítésükön keresztül válaszokat keresve saját hovatartozására. Titka idővel lelepleződik, és szembe kell néznie a következményekkel.

Rejtett tartalom Login vagy Register hogy megtudd nézni a filmet. Jöjj hát, szeretettel várlak! Mert ugye te is tudod? Aki ismeri a célt, az megtalálja az utat is! Bejelentkezés avagy, Regisztráció után nincs olyan amit nem látnál! Ha valami elnyerte a tetszésed, szólj hozzá, írd ki magadból amit gondolsz, amit érzel! Nabucco voltam. Hungary in the heart of Europe. I live in Győr

Céline Sciamma távolságtartással, előítéletek nélkül mutatja be a kislány alakulóban lévő, kissé zűrzavaros személyiségét, beilleszkedésének érdekes folyamatát, kapcsolatát a húgával, és a szülők toleráns, de részben árulkodó karakterét. Utóbbiak nagy odaadással viseltetnek iránta, a lány szobáját is kérésének megfelelően kékre festik, azonban az anyja inkább a szép lányt látja benne, míg az apja alig várja, hogy idősebb legyen, és együtt pókerezzenek. Sciamma forgatókönyve csak egészen szolidan sugalmaz, de nem foglal állást, és még véletlenül sem keres bűnbakokat vagy felelősöket. Inkább bemutatja az átlagos család életében felmerülő nehézségeket, és az önkéntelen reakcióikat, természetes viszonyulásukat és alkalmazkodásukat. Mindezt úgy, hogy nélkülözi a túlzott analizálást, de nem is bagatellizálja el a témát, és az oldottabb hangvétel ellenére végig érezteti a dolgok nehézségeit és súlyát.

A készítők a téma-megközelítés mellett a filmnyelvi eszközök terén is inkább a lényegre koncentráltak. Kevés helyszínből, és még kevesebb, legfeljebb 10-15 szereplővel mutatják be Laure életének egy egészen rövid kis szegmensét. A gyerek és felnőtt színészek könnyedsége és természetessége láttán pedig szinte az az érzésünk, mintha a stáb rejtett kamerákkal, titokban dolgozott volna. Érdemes külön is kiemelni Zoé Hérant, aki minimális eszköz igénybevételével is hiteles, és nagyon jól átlátta az egyszerre nyitott, bátor, egyben csöndesen szemlélődő Laure karakterét. A borzasztóan aranyos húgát játszó Malonn Lévana szerepével és kettejük gondoskodással teli kapcsolatával a nehéz téma ellenére meghittséget, szeretetet, és nem utolsó sorban humort is csempész a filmbe.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Submit a Comment