A Rettegés foka

november 18, 2022 No Comments »

A rettegés foka nem csak 1991-ből lehet ismerős. Scorsese a közel azonos című és egyébként szintén kiváló 1962-es thrillert remake-elte, de csavart is egyet az eredeti történeten. Míg a Rettegés fokában egy talpig becsületes ügyvédre és családjára támad rá egy romlott bűnöző, A rettegés foka sokkal árnyaltabb jellemrajzokat és rendkívül bonyolult morális konfliktust vázol. Ezúttal egy vallásos hevülettől fűtött pszichopata követel igazságtételt börtönből való szabadulása után, miután rájön, hogy korábbi ügyvédje bizonyos enyhítő körülményekre elfelejtett hivatkozni a bíróságon.

Miközben a lehető legsunyibb és legerőszakosabb módon folytat bosszúhadjáratot a Nick Nolte alakította sikeres és gazdag jogász családjával szemben, kiderül, hogy az önfejű ügyvéd nem véletlenül tette félre esküjét. Max Cady olyan bűnt követett el, amiért Sam Bowden szubjektív morális ítélete alapján nem jár bocsánat. Scrosese briliáns filmje a jog és az erkölcs bonyolult kapcsolatát kutatja. A modern jognak világos válasza volna a fenti dilemmára: mivel az nem az igazság, hanem az igazságosság eszköze, logikája szerint Samnek felelnie kell hivatása megsértéséért. Hétköznapi megítélésünk szerint viszont mégsem ilyen egyszerű a helyzet. Nehéz igazságot tenni a felfuvalkodott ügyvéd és a nehézsúlyú rögeszmés gengszter között. Találó kritikája ez a film az igazságszolgáltatás személytelen, materiális működésmódjának, bár Scorsese egy pillanatig sem állítja, hogy a modern jogi mechanizmusokat egyéni erkölcsi ítéleteknek kéne felváltaniuk.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı