Igaz legendák: James Bond

szeptember 19, 2022 No Comments »

Némelyik író évekig csiszolgatja első regényét, Ian Fleming azonban csak pár hetet szánt rá. 1952 januárjában a középkorú brit újságíró téli napsütésre vágyva vonult el a Karib-szigetekre. Egyik reggel, szokásos úszását és rántottából, kávéból álló reggelijét követően Fleming leült ütött-kopott Royal írógépe elé, s kisajtolta magából a Casino Royale első mondatát. Alig egy hónappal később már be is fejezte a regényt: James Bond életre kelt. Bond tényleg egy jelenség. Igencsak ritka példája azon kitalált karaktereknek, melyek szorosan összefonódtak egy nemzet önképével, s emellett ekkora népszerűségre tudtak szert tenni az egész földkerekségen. John F. Kennedy amerikai elnök és Kim Dzsongil észak-koreai diktátor egyaránt rajongott érte.

Rendkívüli népszerűsége a Fleming által teremtett világban – és persze karakterekben – rejlik: Bondon kívül ide sorolhatjuk M, Miss Moneypenny és a főgonoszok, például Scaramanga, Goldfinger és Blofeld alakját. Ám egyikük vonásait sem az ujjából szopta az író, hanem olyan színes egyéniségek jellemzőiből ötvözte, akikkel élete során találkozott. „Minden, amit írok, az igazságban gyökerezik”, írta Fleming. Kik is állnak tehát írói leleményének képmásai mögött? Fleming sok minden, így a madármegfigyelés iránt is érdeklődött, ez az oka annak, hogy Aranyszem (Goldeneye) nevű jamaicai birtokán a könyvespolcon őrzött egy agyonforgatott példányt James Bond, a köztiszteletben álló amerikai ornitológus könyvéből. Fleming később elismerte, hogy híres hősének nevét a valóságos Bondtól kölcsönözte.

De nem azért tett így, mert nem jutott más az eszébe, hanem direkt választott egyszerű, megbízható és a karaktere hátteréről a lehető legkevesebbet eláruló nevet. Talán egy hírszerzési poén is megbújik mögötte: a kémeket akkoriban „madármegfigyelőknek” hívták. Ettől eltekintve a két Bondban alig van közös vonás, a kitalált személy külső megjelenése inkább alkotójára hasonlít. Mindkettőjüknek kék szeme és sötét haja, valamint „kegyetlen szája” volt, az író azonban bevallotta, hogy a képzeletbeli Bond sokkal jóképűbb nála. Fleminggel együtt Bond is az etoni magániskolába járt, majd otthagyta, élete nagy részét apátlanul töltötte, a háborúban a Királyi Haditengerészet Önkéntes Tartalékosainak parancsnok-helyettesi pozíciójáig vitte. Fleming is szerette a nőket, a gyors autókat, a szerencsejátékot és a martinit – már ha megfelelően szervírozták –, s bizonyos emberekkel szemben ridegséget vagy tartózkodást tanúsított, úgyszintén Bondhoz hasonlóan.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı