Modern rabszolgaság

február 20, 2023 No Comments »

Napjainkban még a tudományos társadalomban is idegen fogalomként tekintenek a „modernkori rabszolgaság” jelenségeire, arra hivatkozva, hogy a rabszolgaság idejétmúlt, a 21. században már legfeljebb történeti távlatokból vizsgálandó megoldott probléma. Ennek ellenére a civil szervezetek, elsősorban fejlődő országokból, időről időre tájékoztatják a közvéleményt arról, hogy még ma is számos olyan gyakorlat él a világon, amelynek során az ember személyi szabadsága sérül, tulajdonként bánnak vele, kihasználják munkaerejét, s mindez erőszak és megfélemlítés mellett történik. E félelmeket már a nemzetközi jogi védelmet garantáló legfontosabb nemzetközi szervezetek is osztják, sürgetve a tagállamokat a felszámolást célzó erőfeszítések megtételére.

. Például az Egyesült Nemzetek Szervezetének (a továbbiakban: ENSZ) keretein belül 2007 óta külön megbízott felel azért, hogy ezeket a gyakorlatokat a nemzeti hatóságok egységesen rabszolgaságként kezeljék, s az áldozatok ennek megfelelő védelemben részesüljenek, az elkövetőket pedig felelősségre vonják. Jelen tanulmány olyan gyakorlatokat tekint modernkori rabszolgaságnak, amelyek esetében a tulajdonjog gyakorlása, az erőszak és megfélemlítés, a személyi szabadság korlátozása és a munkaerővel való visszaélés jellemző. Következésképpen ezeket látjuk a gyermekmunka és a kényszermunka iparban és mezőgazdaságban megnyilvánuló formáinál, illetve a házi rabszolgaságnál.

A modernkori rabszolgaságnak egy speciális fajtája az emberkereskedelem, amelyet számos szakirodalom a modernkori rabszolgasággal tesz egyenlővé, más szóval az emberkereskedelem egyik fajtájának tekintik a rabszolgaságot.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.