Egri csillagok

május 17, 2014 No Comments »

A filmváltozat számos helyen hajtott végre kisebb-nagyobb változtatásokat Gárdonyi Géza közismert történetén. A nyitókép nem a patakban fürdőző két gyermek, hanem Szulejmán szultán, akit rituálisan felöltöztetnek a sátrában. Ezt követően látható Bornemissza Gergő és Cecey Vicuska török fogságba esésének története. Gergő azonban még aznap este Vicuskával és két lóval együtt megszökik Jumurdzsák táborából. A kisfiú beszámolója után Dobó István és csapata a többi magyar fogoly kiszabadítására indul. Jumurdzsák a támadás során nyilvesszőt kap a hátába, de túléli, Gergő viszont a török lovával együtt – már korábban – elvette a férfi amulettként használt gyűrűjét, amit a történet hátralevő részében a félszemű janicsár lázasan keres. A film teljesen mellőzi Gábor pap figuráját (a regényben ő kegyelmez meg Jumurdzsáknak, és ő veszi el tőle a gyűrűt, amit aztán egy levél kíséretében Gergőnek ad), és a szultán elleni merényletkísérlet is kimarad.

A következő epizód már 1541-ben Buda váránál játszódik: Gergely Török Bálint apródjaként kíséri urát Szulejmán táborába, a kisded király, János Zsigmond kíséretében. Eközben a törökök csellel elfoglalják Budát, Török Bálintot a szultán fogságba ejti és Isztambulba hurcolja, az özvegy királynét, Izabellát pedig a gyermek királlyal együtt Erdélybe küldi. Az ő egyik udvarhölgye Cecey Éva is. Rövid epizódot követően – amelyben Mekcsey és Gergely becsületbeli párbajt vív, majd megegyeznek, hogy együtt megpróbálják Török Bálintot kiszabadítani a fogságból – Gergely is követi Évát Gyalu várába, ahol megérkezésekor tudja meg, hogy Éva éppen házasodni készül a királyné akaratából.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.