A látnokok titkai

augusztus 16, 2022 No Comments »

A Delphoi jósdának nagy történelmi jelentősége van, azonban ennek története még a ködbe burkolózik. Jamie Görögországba utazik a történelem legnagyobb jósdájával kapcsolatos tények kutatására… A görög kultúrában igen fontos szerepet töltött be a delphoi jósda, melyre sokan irodalomtanulmányaikból emlékeznek. Több görög irodalmi műben is említették, úgy, mint Vergilius Aeneisában vagy Szophoklész Oidipusz király című művében. A jósda neve a görög mitológia szerint Apollón mítoszából ered.

Apollón a jóslás és a művészet görög istene, aki gyerekként sárkányt ölve szerzett hatalmat magának a Parnasszus – hatalmas mészkőhegy, melynek oldalán áll a jósda – felett.

Apollón, hogy főpapokat szerezzen, delfinné változva a tengerbe vetette magát, és foglyul ejtett néhány tengerészt. Innen, a delphoin szóból ered a delphoi jósda neve. Apollón jóslatait jósnőkön vagy szübillákon keresztül mondta el, akik transzba esve tolmácsolták azokat. A jóslatot azután a főpapok értelmezték, majd állatáldozat segítségével bizonyosodtak meg annak teljesüléséről. Végül a szübilláktól a nép kérdezhetett is a jóslat kapcsán.


Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration