Tékozló Fiú

augusztus 3, 2022 No Comments »

A tékozló fiú (Elemzés): Miről szól? Bűnbánatról, az őszinte, önáltatás nélküli megbánásról. Megbocsátásról, Képmutatásról. Nincs két egyforma út, nincs két azonos eset, két ugyanolyan ember, két azonos bánásmód. Mindenkinek van saját keresztje, amire szüksége van. A tékozló fiú felrúgta a hagyományokat, előre kikérte az örökségét, az apjának csak a használati joga maradt. El kellett mennie idegen országba, a világba, sebeket szereznie a megtéréshez. Zsidó létére disznókat kellett őriznie, az éhhalál szélén megette volna a moslékot is. Magába kellett szállnia a mélyponton. Már emberszámba sem vették. Eljutott az alázatig. Megtévedt ember, aki képes belátni bűneit, bocsánatot kérni.

Hosszú lehet az út a bukottság, az elveszettség érzésétől a bűnbánatig és a megbocsátás feloldozó öröméig. Az apa képes az elengedésre, a visszafogadásra, a megbocsátásra. Az idősebb testvérnek a féltékenység, az irigység, a harag leépítésére van szüksége a megtéréshez. Nincs biztosítva az üdvösség azoknak a vallásosoknak, akik tévhitben ringatják magukat, miközben szívük megtéretlen.


Nem lehetünk emberként tökéletesek. Viszont törekednünk kell a tökéletességre. Valamennyien elveszettek vagyunk. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, végleg elveszünk, fejlődésre képtelenek leszünk. Egyszerre vagyunk tékozló fiúk, önhitt vallásosak és elengedő, megbocsátó atyák. Becsüljük hát meg azt, amit kaptunk, törekedjünk a jóra, ha vétkeznénk, gondoljunk a megtérőre! Isten országában senki sem lehet hazátlan. Valamennyien tékozló fiúk vagyunk azzal a különbséggel, hogy egyesek az atyai háztól eltávolodó, míg mások már a visszavezető úton járnak.

A Tékozló Fiú története nem egyes bűnösök története, hanem az egész emberiségé, minden emberé. Minden vágyunk, ami legmélyén nem az Istenre való tökéletes ráhagyatkozást tartalmazza, lényege szerint távolodást jelent az atyai háztól, és minden lépésünk, legyen bármi az, mit az Istenre való hagyatkozás vágya vezérel, lényege szerint mindig közeledés. Legtöbben olyan tékozló fiúk volnánk, kiknek távolodó és közelítő léptei hetenként, naponként, s nemegyszer óránként váltják egymást azon a bizalmi úton, hol választanunk kell kő és kenyér között.

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı