Hitler népe 2.

július 24, 2022 No Comments »

Hogyan számíthatott Hitler a németekre még a kimondhatatlan szenvedés és a közelgő katasztrófa ellenére is? A múltat felidéző és korábban még sosem látott, többnyire színes magán archív felvételek páratlan módon mutatják be, milyen volt az élet a náci Németországban 1933-tól egészen 1945-ig, a náci uralom végéig. A kétrészes dokumentumfilm bensőséges és leleplező módon mutatja be a német népet Hitler uralma alatt… Németországban a weimari köztársaság első éveiben számos szélsőséges párt alakult. Adolf Hitler az első világháború után csatlakozott egy Münchenben működő, kisebb szélsőjobboldali párthoz, amelynek hamarosan vezetője (Führer) lett.

A radikális külpolitikai terveket és szociális demagógiát hirdető mozgalom programjában hangsúlyosan szerepelt a zsidóellenesség is. A Hitler befolyása alá került párt rövidesen felvette a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) nevet, melynek rövidítéseként terjedt el a „náci” szó.

A többi politikai erőhöz hasonlóan a náci párt mellett is működött egy „rohamosztag” (SA), amely az utcákon látványos felvonulásokkal és erőszakos akciókkal lépett fel. Hitler az olasz fasisztákhoz hasonlóan puccsal akarta magához ragadni a hatalmat 1923 őszén. A müncheni sörpuccs néven elhíresült eseményt azonban a hatalom elfojtotta, a náci párt vezetőit – ha nem menekültek külföldre – felelősségre vonták. Hitlert öt év börtönbüntetésre ítélték, ebből azonban alig több mint egy évet kellett ténylegesen leülnie. A börtönben írta meg Harcom – németül Mein Kampf – című programadó könyvét, amelyben hasonló nézeteket fejtett ki, mint amilyeneket a pártprogram is hirdetett.

Az 1920-as évek második felében csökkent a társadalmi feszültség Németországban, így a nemzetiszocialisták támogatottsága is alacsony maradt. Népszerűségük a gazdasági világválság idején nőtt meg, amikor ismét jelentős tömegek vesztették el létbiztonságukat. Ők gyors és hathatós megoldást követeltek. A náci propaganda nekik ígért reményt, megbecsülést és Németország felvirágzását.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration

SEO Ajansı