Leonardo: A Mester

január 3, 2023 No Comments »

A festőként, szobrászként, költőként, íróként, építészként, feltalálóként, anatómusként és hadmérnökként is ismert Leonardo da Vinci az itáliai Vinci melletti Anchianóban, 1452. április 15-én született egy parasztleánynak és a város jegyzőjének törvénytelen gyermekeként. Leonardo – akit minden idők egyik legműveltebb emberének tartanak – gyermekként nem kapott formális oktatást, csak írni-olvasni tanították, illetve az alapvető matematikai műveleteket sajátította el. Bár Leonardót elsősorban festőként ismerjük, feltehetően egyetlen önarcképet sem hagyott az utókorra.

A történelemben először Leonardo próbált rájönni, hogy miért kék az ég – azt követően, hogy 1474-ben a fénnyel és az árnyékkal kezdett foglalkozni.

A firenzei bírósági dokumentumok szerint a tudóst 1476-ban szodómiával vádolták, de a vádat végül ejtették. A hírek szerint Leonardónak egy férfi modellje miatt kellett majdnem bűnhődnie. Leonardo leghíresebb festménye a Mona Lisa, amelyen 1503 és 1506 között dolgozott. A legenda szerint ebből két évet vett el a nőalak rejtélyes mosolyának megalkotása.

Egyik leghíresebb műve, az emberi testnek a művészetekre tett hatását és arányait összefoglaló Vitruvius-tanulmány ötletét a legújabb kutatások szerint a tudós plagizálta. Leonardo nevéhez számos találmány kötődik: a reneszánsz tudós többek között légcsavart, repülő- és vízkiemelő szerkezetet, katapultot és tankot is tervezett.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration