Derrick / Kavarodás Rohn körül

február 20, 2023 No Comments »

men-retroDerrick villódzott az 1980-as években a nappalik képernyőjét a nyugatnémet krimisorozat kezdetét jelző felirat. Az NSZK filmsorozatot 1974. október 20-án vetítették először Nyugat-Németországban, majd minden második pénteken került adásba. Népszerűsége a Derricket játszó Horst Tappertnek, és a nyomozótársát, Harryt alakító Fritz Weppernek is köszönhető. Magyarországon 1978-tól vetítették. A magyar nézők bepillanthattak a nyugat-német mindennapokba is, és Derrick nyomozó fáradhatatlan volt, udvarias és együttérző. A főfelügyelő elegáns külsejére csak mindig táskás szeme vetett némi árnyékot.

A 150. epizód után a főszereplő, Horst Tappert egy kicsit besokallt: nem szerette volna a sorozat folytatását, idősnek érezte magát hozzá. Utána derült ki, hogy a második világháború alatt a Waffen SS tagja volt és ezt elhallgatta.

Annak ellenére, hogy a korabeli sajtókritikák közt találhatunk fanyalgót is, a sorozat népszerűségét több tényezőnek is köszönhette: a nyugati világot mutatta be és emberközpontú krimi volt egy krimiínséges világban. Derrick és segítője küzdött az igazság felderítésért és az ártatlanság vélelméért is. Lélektani krimisorozat volt, amely nem hagyta figyelmen kívül a bűnösök motivációit sem. A nyomozás technikai részei pedig olyanok, mintha bűnügyi múzeumban járnánk. Három epizód kivételével minden esetben fény derült arra, ki volt a tettes. Bár ma már pergősebb filmekhez vagyunk szokva, a sorozat egyes részei épp a lélektani vonatkozások miatt még ma is izgalmasak, újranézhetőek.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration