Hófehérke

október 30, 2022 No Comments »

Valamikor réges-régen egy királyné ült az ablakánál, varrogatott, és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében. Nemsokára aztán a királyné világra is hozott egy leányt, akinek a bőre fehér volt, az ajkai vörösek, s a haja ébenfekete. A kis hercegnőt Hófehérkének nevezték. A királyné ezután meghalt… / Jacob és Wilhelm Grimm alig múltak húszévesek, amikor érdeklődésük a népköltészet felé fordult. Eleinte Clemens Brentano számára küldtek anyagokat A fiú csodakürtje című népdalgyűjteményhez, de aztán elkezdtek önállóan meséket és mondákat gyűjteni.

Ehhez felhasználtak nyomtatott forrásokat éppúgy, mint régi kéziratokat, krónikákat, naplókat és jegyzőkönyveket, de még fontosabbak voltak azok barátoktól levélben kapott közlemények, amelyek családi körben vagy ismerősök közt fejegyzett, ott és akkoriban ismert meséket tartalmaztak. A Grimm-testvérek célja az volt, hogy meséik számára a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt megnyerjék olvasónak és hallgatóságnak. Egyrészt a tudományos követelményeknek is meg akartak felelni, másrészt esztétikailag teljes értékű szövegeket, irodalmi alkotásokat akartak létrehozni. Az 1819-es második kiadás előszavában ezt írták:

„Ami gyűjtésünk módját illeti, mindenekelőtt hűségre és hitelességre törekedtünk. Tehát saját kútfőből semmit sem toldottunk hozzá a mesékhez, semmiféle viszonyt és vonást nem szépítettünk bennük, hanem úgy adtuk vissza tartalmukat, ahogyan találkoztunk vele; hogy a kifejezésmód és az egyes dolgok megfogalmazása tőlünk származik javarészben, az magától értetődik, de minden sajátosságot, amit csak észrevettünk, megpróbáltunk megtartani, hogy e tekintetben se fosszuk meg a gyűjtést a természet változatosságától.”

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration