Igaz legendák: Alcatraz

szeptember 23, 2022 No Comments »

A veszélyes áramlatokkal tarkított San Francisco-öböl közepén álló Alcatraz minden idők egyik legbiztonságosabb börtönének számított, 29 éves fennállása alatt az FBI szerint senki sem tudott élve megszökni a büntetés-végrehajtási intézetből. 1962-ben azonban három vakmerő fogolynak sikerült átmásznia a kerítésen, s egy esőkabátokból eszkábált tutajon vízre szálltak. Senki nem látta őket többé. A hivatalos magyarázat szerint szinte bizonyos, hogy vízbe fulladtak, azonban egy, a San Francisco-öböl árapály jelenségeit vizsgáló új tanulmány szerint egy kis szerencsével sikeres lehetett a szökés. Az 1934 és 1963 között működő, az Egyesült Államok legbiztonságosabbnak tartott szövetségi fogvatartó intézete a 20. század leghírhedtebb bűnözőit “látta vendégül”: többek között itt raboskodott Al Capone, Mickey Cohen, valamint Whitey Bulger is.

Alcatraz egyik legnagyobb előnye, hogy az erős áramlatokkal és cápákkal teli San Francisco-öböl közepén lévő sziklás szigeten áll, ahonnan a legenda szerint lehetetlen volt megszökni. Az Alcatraz fennállása idején összesen 36-an tették próbára a „szökésbiztos” szigetet. Közülük 23-at elfogtak, hatot lelőttek, ketten pedig megfulladtak. A fennmaradó öt elítélt eltűnt, valószínűleg a jeges, örvénylő és a cápáktól hemzsegő tengerbe fulladhattak. Az FBI állítása szerint köztük volt az a három elítélt is, akik 1962. június 11-ének éjjelén az amerikai történelem egyik legrejtélyesebb szökési kísérlete keretében hagyták el a szigetet. John Anglin testvérével, Clarence Anglinnal és Frank Morrisszal már több korábbi szökésen voltak túl, amikor az Alcatrazba kerültek, így nem az volt a kérdés, megkíséreljék-e a szökést onnan is, hanem hogy mikor és hogyan.

A trükkös triónak végül kihegyezett kanalak segítségével sikerült eljutnia a szellőzőrendszer járatához, az őrök megtévesztésére pedig “babafejeket” helyeztek el az ágyukban; annyira törődtek a részletekkel, hogy a bábuk haját a borbélyüzletből csent valódi hajfürtökből készítették. A szellőzőn keresztül az épület tetejére jutottak ki, ahonnan a pékség kéménye segítségével lejutottak a földre, sikeresen kikerülték az éjjeli őrjáratokat (amelyekbe a legtöbb szabadulni kívánó rab belefutott), majd átmásztak a kerítésen. A sziget északkeleti pontján eresztették vízre mintegy félszáz esőkabátból eszkábált, egy pumpává átalakított hangszer segítségével felfújt tutajukat, amellyel örökre eltűntek. Vagy megmenekültek, s talán még ma is álnéven élnek valahol, vagy belefulladtak a tengerbe, esetleg cápaeledel lett belőlük.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.



thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration