Mildred Pierce

június 1, 2018 No Comments »

92Production Year:[1945]: Mildred Pierce története meseszerű. Ez a – nem egyértelműen pozitív – állítás magában hordozza a magányos farkas főszereplő minden felemelkedését és bukását. Női egyenjogúságért küzdő aktivista-e Mildred Pierce vagy a szerelmet és a biztonságot kereső törékeny nő? Elítélendő-e viselkedése és tettei, amely nem hagy helyet életében a férfinek, vagy éppen hogy kiszolgáltatott, hiszen egyedülálló nőként mégis mire is számíthat. Egyszer sem mondja ki a film, hogy az asszonynak a tűzhelynél a helye, de picit mindig keresi és velünk keresteti a fogást, mi teszi nővé a nőt a ’30-as években, méghozzá gazdag nővé a világválság kellős közepén. És ha már gazdag, megveheti-e a boldogságot azon a sok pénzen? Mert erről van szó: a Mildred Pierce-nek az ötrészes minisorozat első fejezetének első jelenetében egyszer elege lesz férje kicsapongó életéből, ivásból, nőkből.

„Mostantól más életünk lesz” – lehetne akár a tételmondat is, és talán fel sem fogjuk a helyzet komolyságát innen, a XXI. századból, csak gépiesen mantrázzuk: bizony a nőknek nehezebb a helyzete. Ez az adukártya szerencsére sosem kerül elő, s nem nyomatik le a torkunkon a sötét középkor, amelyben még maga volt a földi pokol egy nőnek egyedül, két gyerekkel. Persze, az ma is, de ahogy tudjuk már ma is, hogy a szerelemhez és a szakításhoz is kettő kell, tisztában voltak ezzel a háború előtti kor asszonyai is.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration