A nő illata

február 18, 2017 No Comments »

film-archives-logoProduction Year:[1974]: Torinóból indul a road-movie, Pisa érintésével Róma, majd Nápoly következik, majd a nyüzsgő nagyvárosokból egy tengerparti házba érkezünk, itt ér véget Ciccio és a nyugalmazott katonatiszt furcsa kalandja. A beszédes nevű Fausto szerepében láthatjuk Gassmant, aki szerintem a modern kori filmtörténet egyik legnagyobb alakítását nyújtja, nehéz másmilyennek elképzelni, mint amilyennek itt mutatja magát. A látszólag esetlen, fogyatékos ember vakságát mintegy kihasználva, az illem összes írott és íratlan szabályát megszegi, mégpedig nagy-nagy élvezettel.

Bármit kimond, ami csak eszébe jut, nem válogatja szavait, hiszen neki már úgyis mindegy, ő a felesleges kártya a pakliban, amire nincs szükség. A nyers, gátlástalan, erőteljes jellemű kapitány ugyan a halálra készül, de mielőtt búcsút mondana a földi világnak sorra járja életének fontos állomásait, hogy utoljára még éljen egy kicsit. Sokrétű és elgondolkodtató a személyisége, hiszen cinikus humora, érzéketlennek tűnő lénye nagyon is érző embert takar, aki egyszerre válik atyjává és tanítómesterévé a szolgálatába álló fiúnak.

Giovanni szelíd és együgyű arckifejezéssel próbál alkalmazkodni kapitánya kénye-kedvének, de ez a pókerarc hamar eltűnik, s átadja helyét a gyűlölet és tisztelet különös elegyének. A filmben nincs egy pillanatnyi üresjárat, minden kockának, minden cselekménynek, minden jelenetnek, még a színesre festett hátú teknősnek is jelentősége van, mint ahogy az egész történet fontos és jelentőségteljes, egyfelől a komoly kapcsolat, az ezzel járó alázat és lemondás kérdéseit járja körül, másfelől a felnőtté válás sokszor megmosolyogtató stációit ábrázolja hitelesen.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration