Alice a városokban

január 31, 2017 No Comments »

film-archives-logoProduction Year:[1974]: Valahol Amerikában kezdődik a történet, annak is egy legkevésbé sem feltűnő, egyáltalán nem ismert vidékén. Neve nincsen, nem is fontos. A Skyway Motel található itt, benne egy televízióval, mely különösebben nem köti le hősünk figyelmét, pedig nézi. És ezzel fel is vázoltam az alaphelyzetet. Van egy német ürge, aki elmegy az államokba, mindent megnéz, mindent lefényképez, mindenre odafigyel, de semmi nem érdekli túlságosan. Csak úgy ott van, mert valahol lenni kell. Gyapjas báránykára emlékeztető fejformája, elképzelhetetlenül idétlen pantallója ellenére értelmes, intelligens fickó. Pontosan tudja mi a helyzet a televíziós csatornák kínálatával, és az amerikai álom sem hat rá ösztönzően.

A munkáját sem veszi komolyan, újságíróként inkább a képek fogják meg, a szövegírást csak mímeli, firkálgat. De minthogy minden rosszban van valami jó, így legalább megismerkedik egy csinos fiatal anyukával, aki 9 éves lányával hasonló cipőben jár. Nem mintha ez a váratlanul jött ismeretség feldobná Phillipet, bár tud mosolyogni, de mégsem jön izgalomba a két idegen közelségétől, úgy vesz részt a mindennapi életükben, mint egy régi barát. Alice, a fiatal lány kezdettől fogva bizalmába fogadja őt, mint ahogy az édesanya is, és tény, hogy mindkettejükre nagy figyelemmel fókuszál hősünk, de minden rokonszenve ellenére, velük sem kíván szorosabb ismeretséget kötni.

Még az egyéjszakás kaland lehetőségét is visszautasítja, úgy tűnik az alvás jobban érdekli. Másnap az anyuka váratlanul eltűnik, és ott marad barátunk egy tüneményes kamaszlány oldalán a nagy Amerikában. Innentől lesz csak igazán érdekes a történet, amint a két főszereplő nagyobb teret kap a kibontakozáshoz. Ahogy telik az idő, úgy ismerjük meg őket egyre jobban, és ez az ismerkedés odáig fajul, hogy későbbi elválásuk mind szereplő, mind néző számára nehéz pillanatokat jelent.

A nyálromantikát el lehet felejteni, bár a szele átlibben a történet felett, szerencsésen kikerüli a film a giccses sallangokat, tehát korántsem egy Kolja féle jópofaságról van szó. Amerikából előbb Amsterdamba kerülnek ők ketten, majd a festői Wüppertalba. Kiderül, hogy itt már 1974-ben működött a függővasút! Ott lengedezik mindig a háttérben, és majd láthatjuk újra a Lisszaboni történetben, mint villamost…

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration