Ragadj kardot és útra kelünk!

január 20, 2017 No Comments »

film-archives-logoProduction Year:[1969]: …útra kelünk! Have Sword Will Travel [1969]: Minden évben Ying Ke-Feng, Páratlan-uradalom lovagja elvisz 200, 000 tael ezüstöt a fővárosba. Gyengeségében felbéreli a kardforgató Hsiang Tinget és Yun Piao-Piaot, hogy segítsék a küldetésében. Amikor azután találkoznak Le I-vel Hsiang biztos lesz benne, hogy Le kém, és nem hagyja, hogy bármi is eltérítse e meggyőződésétől. Hamarosan azonban a gonosz Repülő Tigris Társaság ellen kell harcolnia Le oldalán… (Megjegyzés) Sajnos a hongkongi mozi manapság némileg háttérbe szorult, főleg a 90-es évek elejei aranykorhoz viszonyítva, de a szigetvilág és a kínai anyaország egyre szorosabbá váló kapcsolatának köszönhetően a 21. században is folyamatosan fejlődik és átalakul. A legnagyobb kihívást pontosan ez jelenti a helyi filmesek számára, hiszen az 1997-es Kínához való visszacsatolást követően megnyílt egy óriási piac előttük, ám ennek meghódításához egyúttal számtalan problémával is szembe kellett nézniük.

A két legfontosabb ezek között a hosszas elszigeteltségnek betudható kulturális különbségek, valamint a nyelv. Ez utóbbit az utólagos szinkronizálással ugyan könnyen ki lehet küszöbölni, a kulturális beállítottságok eltérése viszont leginkább az anyaországbeli cenzorokkal folytatott harcokon látható. Ez az egyik fő mozgatórugója annak is, hogy a korábban rendkívül népszerű triádokat-gengsztereket heroizáló eposzok abszolút visszaszorulóban vannak, akárcsak a sokszor “erkölcstelen” témákat feszegető, a legendás Category III besorolást kiérdemlő darabok. Az erősödő kínai befolyás persze a filmipar szinte valamennyi elemében megtalálható. Ma már szinte nincs olyan hongkongi produkció, amiben ne lenne hallható a mandarin dialektus és ennek eredményeképpen egyre több az anyaországból, illetőleg Tajvanról érkezett sztár is a produkciókban.

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration