Jeanne d’ Arc/1928

június 12, 2016 No Comments »

acta_2014_logo2(La passion de Jeanne d’Arc, 1928, Felirat: Nabucco) Az irodalomban is szép pályát befutott témának több filmfeldolgozása van. A mindmáig legjelentősebb dán rendezőnek tartott Dreyer nagyrészt premier plánokból álló művét azonban már 1958-ban Brüsszelben klasszikussá avatták a kritikusok: 78 szavazattal a “minden idők 12 legjobb filmje” között a negyedik helyre került. A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon. A közönség elutasítja, a kritika magasztalja a filmet. Dreyer forgatókönyve a per eredeti iratain alapul, a cselekményt azonban egyetlen napra sűrítette. A főszerepet Maria Falconetti játszotta, akinek ez volt az első és egyetlen filmszerepe. Az Orléans-i Szűz általa megálmodott alakja a filmtörténet legizgalmasabb színészi teljesítményei közé tartozik.

Ehhez az alakításhoz Dreyer szigorú rendezői felfogása társult: a kimerülés határáig hajszolta színészeit, és ebben az állapotban fényképeztette le őket. Ezt jól tükrözi a per nyomasztó hangulata. A képek hatása egy némileg expresszionista, a kontrasztokat hangsúlyozó operatőri felfogásra épül rá. A történelmi film hitelességét fokozta a díszletek és jelmezek gondos megtervezése. Marfa Falconetti a színészi mesterség fizikai határáig jutott el az Orléans-i Szűz szerepében.

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration