Csiribiri

július 1, 2015 No Comments »

tolnay_100Production Year: [1965]: A csinos tizenhét éves fruska a fejébe veszi, hogy mindenképpen megszerzi magának Pált, a negyven felé közeledő agglegényt. És ebben még az sem fogja megakadályozni, hogy riválisa, a szép özvegyasszony szerelmes leveleket írogat közös választottjuknak… Író: Móricz Zsigmond. A világháború nagy átalakulást hozott az irodalomban. Nem érte váratlanul az emberiséget, s mégis, átmenetileg még az írástudók jórésze is foglya lett a háborús-nacionalista hangulatnak. A háborús gyötrelmek aztán szinte minden írástudót szembefordítottak a vérözönnel, és sok művész útját egyenesen a forradalom felé fordították. Móricz Zsigmond útja a háború idején egyike a legkülönösebbeknek. A Sárarany írója véres riportokkal kezdi, és a Szegény emberek osztályharcot hirdető felordításával fejezi be háborús írásait.

Első időkben ő is hitte, hogy a háborút a cárizmus robbantotta ki, s hogy a magyar katonák saját tűzhelyük megvédéséért és az orosz nép felszabadításáért egyszerre küzdenek. Megelevenedni látta a “régi magyar hadidicsőség”-et, a Mesebeli Jánosok és a nótázó vén bakák láttán, s eleinte elfelejtette feltenni Ady kérdését: miért? kiért? Így lesz első riportjai némelyikében a hősromantika éljenzője. Az írót, az embert azonban már az első sebesült a humánumra figyelmezteti. 1914-ben keletkezett a Gyermeksírás, melynek hőse nem bír szabadulni a megölt apa emlékétől. A tűznek nem szabad kialudni – írja egyik novellája fölé 1915 tavaszán. 1915–16 legtöbb novellájában a hátország, az otthon életét írja: asszonyok küzdelmét, munkával, szegénységgel, jegyzővel, szénagyűjtést a cseresznyefák alatt, emlékeket a múltból, régi szerelmekről, elszállt ifjúságról. Talán egyenesen azzal a szándékkal, hogy a háborús élet őrlő köznapjaiból kizökkenve egy-egy pillanatra felidézze a “régi zengő boldogság” hullámait (Széna-gyűjtés a cseresznyefák alatt, Piros már a szőlőlevél, Zsuzsanna Klagenfurtban, Szerelem, Szentlőrinci emlék, Szerelem csók nélkül, Geöjthe bátyám stb). Ezért írhatta meg az Égi madárt (1916) és kis darabjait (Egérfogó, A nagy óra, Csiribiri). Írásaiban ugyanaz a követelés munkál, amelyet Ady fogalmazott forradalmas értelemben: “Az élet él és élni akar.”

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration