ABBA – Gold

március 9, 2015 No Comments »

men-retroProduction Year: 1992: A kvartett női tagjai a hatvanas években kezdték pályájukat szólóénekesként, Björn 17 évesen a Hootenanny Singers vezetője, Anderson a nemzetközi hírnevű The Hepstars orgonistája volt. Benny és Anni-Frid 1970-ben, Björn és Agnetha 1971-ben találkoztak. Az Abba nevet (keresztnevük rövidítését) 1973-ban vették fel, s 1974-ben az Euroviziós fesztiválon váltak ismertté a Waterloo című dalukkal. A dal Európán kívül Amerikában is Top 10-siker, s az 500 millió nézőnek köszönhetően a családias imagedzsel, a jólápoltsággal, a békés, derűs, közvetlen zenekari összképpel jelentkező formáció szinte napok alatt világhírű lett.

Az Anderson-Ulvaeus szerzőpárosnak, a “frontemberként” nézőcsalógató lányoknak, a nagyszerű menedzselésnek köszönhetően az elkövetkező öt évben bármit is csinált az Abba, arannyá változott. Kislemezeik (SOS, Dancing Queen, Mamma Mia, Fernando, Knowing Me-Knowing You, Money…) és nagylemezeik világszerte aranylemezt “értek”, az Abba az első európai együttesként éveken át a toplisták élén szerepelt. A nyolcvanas évek elején a punk, majd az új hullám nyomán jelentkező stílusváltozások az Abba immár egy évtizedes sikersorozatát is megszakították. Agnetha és Anni-Frid – szólólemezeket készítettek, majd a családi kapcsolatok felbomlása után a zenekar is eltűnt a nemzetközi popéletből.

Szólópróbálkozásaik meg sem közelítették a zenekar sikerét, s az Anderson és Ulvaeus által komponált Chess című musical sem aratott akkora sikert, mint azt remélték. 1986-os nyilatkozataik szerint elképzelhető volt, hogy az évtized végére ismét összeáll a “családi” vállalkozás, amelyet felállásban, zenei és színpadi világában is számos együttes követett. 1992-ben ismét kitört az Abba láz.

logor

Lassú internet, illetve nagyobb videónál előfordulhat, hogy a videóra másodpercet (esetleg egy kicsivel többet) is várnod kell, indítás után!..

Related Posts

Kommentár

You must be logged in to post a comment.

thời trang trẻ emWordpress Themes Total Freetư vấn xây nhàthời trang trẻ emshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữHouse Design Blog - Interior Design and Architecture Inspiration